Belediyeye hücum: Meclis bitti vekiller belediye başkanlığı için sıraya girdi

Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi tartışma sürüyor. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte iyice önemsizleşen ve yetkileri elinden alınan milletvekillerinin yerel seçimlere yoğun ilgi gösterdikleri görülüyor.

Haber Merkezi

2019 Mart'ında yapılacak yerel seçimler öncesi tartışmalar, kulisler ve pazarlıklar hız kazandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan ittifak düzenlemesinin yerel seçimlerde işbirliğine imkan vermemesi AKP-MHP ittifakının alacağı biçimi belirsizleştirse de bir tür "at pazarlığı" döndüğü anlaşılıyor. Diğer taraftan üst düzey AKP'lilerin de gözü büyükşehir belediyelerinde.

CHP sağcı veya patron aday konusundaki ısrarını sürdürür, çalışmalarını buna göre yürütürken, HDP'nin durumu belirsizliğini koruyor.

Sosyalist partilerden henüz net bir açıklama gelmezken, Türkiye Komünist Partisi yerel seçimlerde herhangi bir ittifakın peşinde olmadığını, kendi isim ve amblemiyle seçimlerde yerini alacağını açıkladı. Genel Sekreter Kemal Okuyan'ın açıklamalarına göre TKP ancak "bu düzenle hiçbir işbirliği olmayan" parti ya da oluşumlarla ittifak yapabilir. 

BELEDİYELERE GÖÇ

Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere ilişkin AKP’li iki “parlamenter”in hedefi büyük şehirler. Üstelik biri Meclis Başkanı, diğeri bakan. Binali Yıldırım’ın İstanbul, Süleyman Soylu’nun Ankara adayı olacağı söyleniyor. Yani İstanbul ve Ankara Belediye başkanlıkları Meclis Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığından daha değerli artık. Başkanlık sistemi bu tür mevkileri memuriyet derecesine düşürdü. Oysa yerel yönetimlerde hala belli bir iktidar ve rant alanı var. 

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan da yerel seçimleri çok önemsiyor. Hatta bu alanda bir süzgeç oluşturmak için MİT’te özel bir ekip bile oluşturuldu. Ekip, mahalli seçimlerde aday yapılması düşünülen isimler hakkında çalışma yapacak, rapor hazırlayacak. AKP’deki bir söylentiye göre AKP büyükşehirlerde aday isimler bulmada zorlanıyor, sebebi kurumdan gelen çürük raporları. Büyük ihtimal, çürük raporlarının sebebi Cemaat'e meyilli olmaları. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Teröre bulaşmış kişiler tekrar sandıktan çıkarsa beklemeden kayyım atarız” açıklamasıysa dikkat çekici. CHP Milletvekili Abdüllatif Şener, Erdoğan’ın “Yine kayyım atarız” sözleri için “Gelecekte belediye seçimlerini ortadan kaldırmayı hesaplıyor olabilir” ifadelerini kullansa da belli önümüzdeki seçimler Cumhurbaşkanlığı seçimleri kadar gergin geçecek.

KILIÇDAROĞLU BIRAKSA MECLİS GRUBU DAĞILACAK

CHP’de de AKP’dekine benzer bir meclisten kaçış eğilimi var. Yerel seçimlerde aday olmak isteyenler arasında 24 Haziran seçimlerinde CHP listelerinden milletvekili seçilen birçok isim var. Liste şöyle:

İstanbul taliplileri: Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Muharrem İnce, İlhan Kesici, Dursun Çiçek, Muhammed Şahin, Abdüllatif Şener, Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay

Ankara taliplileri: Mansur Yavaş, Bülent Kuşoğlu, Levent Gök ve Cengiz Topel Yıldırım

İzmir taliplileri: Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır, Murat Bakan, Selin Sayek Böke, Hasan Karabağ, Alaattin Yüksel, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila…

Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun gözü dışarıda. İstanbul için aklın geçen adayın Coca Cola'nın eski Ceo’su Muhtar kent olduğu söyleniyor. Boyner Holding patronu Ümit Boyner’in de kapısını çalan CHP'nin elinin boş döndüğü belirtiliyor. CHP'lilerin her seçimde gözünü diktiği kesimlerden birisi de MHP’liler oluyor, bu seçimde de durum değişmedi. Mansur Yavaş Ankara için yine güçlü bir aday adayı. MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı CHP’den aday olmaları için ikna etmeye çalışıyorlar. Popüler simalar da var listede. Oyuncu Ercan Kesal Beyoğlu, şair Sunay Akın Kadıköy başkan adaylığı için düşünülüyor. Kemal Kılıçdaroğlu, ittifakı genişleteceğinin müjdesini verdi bugün. “AK Parti'ye oy verip hayal kırıklığına uğrayan AK Partili kardeşlerimizle ittifak yapacağız” dedi. Zaten parti kurmayları ile yaptığı toplantı da sağın diliyle konuşma kararı almıştı. 

MHP VE HDP

Haziran seçimlerine AKP ile ittifak yaparak giren MHP, henüz biçimine karar verememiş olsa da yerel seçimlerde de ittifak yapacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "İstanbul için aday göstermeyeceğiz" diyerek ittifakın ilk meyvesini açıkladı. Yani MHP AKP İstanbul’da kimi gösterirse onu destekleyecek. Bahçeli kararlarını şöyle gerekçelendirdi; "İstanbul'da çıkarttığımız adayın kaç oy alacağı geçmişte belli. Kazanamayacağımız yerde bir aday çıkartıp 'Bizim de adayımız var' demenin bir manası var mı? Ama ilçelerinde bizim de aday çıkartacağımız yerler var." Ama bu kararın ardında AKP ile yürütülen sıkı bir pazarlığın saklı olduğu söyleniyor. Bu fedakârlığı karşısında Mersin, Manisa gibi şehirlerin kendisine bırakılmasını istiyor. Ama MHP’nin temel kaygısı AKP’nin iktidarının sarsılması. Bahçeli, sık sık Cumhur İttifakı'nın 3 büyük şehirde başarısız olması durumunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tartışmaya açılacağını dile getiriyor.

Kayyım tehdidi altındaki HDP’de de tartışmalar başladı. Bölgenin en önemli ili Diyarbakır etrafında dönüyor tartışma. Son günlerde Gültan Kışanak’ın tutuklanması ile boşalan Diyarbakır Belediye Başkanlığı’na liberal cenahın önemli ismi Nurcan Baysal’ın aday gösterileceği iddia ediliyordu. Ancak Baysal’ın yıkılıp yeniden inşa edilen Sur’da daireler aldığı ortaya çıkınca öfke seli boşandı. Bu öfkenin muhatabı olan Baysal haberi yapan Kürt gazetecileri ağır bir şekilde suçladı ve birkaçını savcılığa şikâyet etti. Bütün bunlar kayyım tehdidi olsun olmasın bölgede de yerel seçim tartışmalarının tartışmalı geçeceğini gösteriyor.

TKP'DEN YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI

Meclis partilerinde durum buyken, sosyalist partilerden yerel seçimlerle ilgili Türkiye Komünist Partisi dışında kendi pozisyonlarını deklare eden bir açıklama henüz yapılmadı. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan TKP Genel Sekreti Kemal Okuyan TKP'nin yerel seçimlere kendi adıyla katılacağının altını çizerken, TKP için "emekçi halkın çıkarlarını açıkça savunacaksınız, bu düzenle hiçbir işbirliğiniz olmayacak" şartını yerine getirenlerle ancak ittifak konusunun tartışma konusu olabileceğinin altını çizdi.