Başbakanlık Başdanışmanı: Çözüm süreci Öcalan'ın silahsızlanma vaadiyle başladı

Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, "Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle, bir nevi Öcalan'ın PKK'yı silahsızlandırabileceği vaadiyle başlamış bir süreçtir. PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve bunu da özerk bir statü talebine bağlamamış olması dönüm noktasıdır" dedi.

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü'nün (MERİ) Erbil'de düzenlediği "Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi" başlıklı panelin konuşmacılarından olan Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, "çözüm süreci"yle ilgili açıklamalar yaptı.

Ete, "Tarafların özel bir statü talebinde bulunmamaları, çözüm sürecini stratejik kılıyor. HDP'nin ya da PKK'nın, Öcalan'ın özerk bir statü talebinde bulunmayacağını deklare etmesiyle Oslo'da kopan süreç yeniden başladı. Sürecin böyle bir teminatla başlamış olmaları önemliydi" dedi.

"Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle, bir nevi Öcalan'ın PKK'yı silahsızlandırabileceği vaadiyle başlamış bir süreçtir" diyen Ete, "PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve bu silah bırakışını da özerk bir statü talebine bağlamamış olması dönüm noktasıdır" ifadesini kullandı.

'ÖZERKLİK ISRARI İLE BOZULDU'

Oslo sürecinin, PKK'nin "özerklik ısrarı" ve silah bırakmaya yanaşmaması nedeniyle bozulduğunu savunan Ete, şunları söyledi: "PKK'nın özerklik ısrarına devletin, olumlu cevap vermemesi dolayısıyla Oslo süreci tıkanmış ve bir yere varamamıştı. O nedenle bu tecrübeden de alınan derslerle çözüm süreci bir özerklik talebiyle başlamadı. Çözüm süreci, PKK'nın demokratik bir cumhuriyete, Türkiye'nin demokratikleşme alanında atacağı adımlarla bu sorunun çözülebileceğine angaje olmasıyla başladı."