Baroların Külliye protestosu büyüyor

İzmir Barosu'nun Yargıtay Başkanlığı'na yazdığı ve kamuoyuyla paylaştığı cevap yazısının ardından bugün İstanbul, Muğla, Adana, Bursa, Aydın, Antalya, Van ve Ordu baroları da Külliye'de yapılacak yargı yılı açılışına katılmayacaklarını bildirdi. Barolardan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

soL - Haber Merkezi

İzmir Barosu'nun ardından İstanbul Barosu da Yargıtay Başkanlığı'nın 2019-2020 Yargı Yılı açılışı için yolladığı davete olumsuz yanıt verdi. Baro, Yargıtay Başkanlığı'na yolladığı cevabi yazıyı bugün yayımladı.

"Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik" denilen cevap yazısında, toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olduğuna işaret edildi ve burada yapılacak bir açılış törenine katılmanın mümkün olamayacağı bildirildi. 

"Bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, Demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır" denilen yazıda yürütmenin mekanlarında adli yıl açma ve giderek bunu  “teamül” noktasına taşıma fikrinin sadece Anayasanın 104. Maddesiyle değil, Yargıtay Başkanlığı'nın birkaç ay önce açıkladığı Yargı Etiği İlkeleriyle de çelişeceği savunuldu.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu'nun imzasıyla yayımlanan cevap yazısı "Tarihe not düşmek adına Başkanlığınızın takdirlerine sunarız" cümlesiyle sonlandırıldı.

İZMİR BAROSU 'KENDİNİZİ ÖZGÜRLEŞTİRİN, SİZ DE GİTMEYİN' DEMİŞTİ

Yargı yılı açılışı ile ilgili Yargıtay Başkanlığı'na ilk tepki İzmir Barosu'ndan gelmiş, baro başkanı Özkan Yücel'in imzasını taşıyan ve kamuoyuna da duyurulan cevapta "Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz." denilmişti.

MUĞLA BAROSU

İstanbul Barosu'yla aynı saatlerde Muğla Barosu da konuyla ilgili cevap yazısını kamuoyuna duyurdu.

Muğla Barosu Başkanı Avukat Cumhur Uzun'un imzasını taşıyan cevap yazısında "2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, bu anlayışa (yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu) katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz" denildi.

ADANA BAROSU

Bir cevap yazısı da Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük imzasıyla Adana Barosu'ndan geldi.

Adana Barosu'nun kamuoyuna da sunulan cevap yazısında şöyle denildi:

Yargı Reformu Tanıtım toplantısına da Beştepe’ye davet edilmiştik, aynı nedenlerle Adana Barosu olarak katılmadık, yargı ve adalet konularındaki programlar yürütmeyi temsil eden, hatta demokratik olmayan şekilde tek adam rejimiyle tüm yetkileri elinde bulunduran partili Cumhurbaşkanı ev sahipliğinde yapılamaz. Adli yıl açılışı yargıyı temsil eden mercilerin binalarında ve ev sahipliğinde olmalıdır, hakim-savcı kuralarının Beştepe’de yapılması, yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı salona geldiğinde ayağa kalkarak elleri patlayıncaya kadar alkışlamaları, yüksek yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı arkasında çay kesmeleri vb. görüntüler ne kadar yanlışsa, adli yıl açılışının Beştepe’de yapılması da o kadar yanlıştır, kesinlikle kabul edilemez. Bu uygulama olsa olsa yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmadığının teşhiri olur, yurttaşın adalete olan güvensizliğini daha da arttırır.

Durum böyle iken ;

Bu adli yılın da en önemli sorunu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının bir türlü sağlanamamış olmasıdır. Bu sorun çözülmeden, Türk Adalet Sisteminin “yönetilebildiğine” dair tüm savlar temelsiz kalacaktır.

2019- 2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, bu anlayışa katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize ne yazık ki katılamayacağız.

AYDIN BAROSU

Aydın Barosu Başkanlığı imzasını taşıyan açıklama şöyle:

Yargıtay Başkanlığı tarafından, bu yılki Adli Yıl Açılış Töreni'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılmasının kararlaştırıldığı ve bazı Barolara davetiye gönderildiği anlaşılmaktadır. Aydın Barosu Başkanlığı'na henüz böyle bir davetiye ulaşmamış olup, davet gelmesi halinde göstereceğimiz tavır ise, tarihimize bakıldığında rahatlıkla anlaşılabilecek kadar açıktır. Bağımsız, tarafsız bir yargı, hukukun üstünlüğü ve demokrasi mücadelesini ödünsüz şekilde sürdüren, kuvvetler ayrılığını olmazsa olmaz gören Aydın Barosu açısından, adalet sarayları dışında herhangi bir saray Adli Yıl Açılışı için seçenekler arasında bulunmamaktadır. Avukatlık mesleğini tutuklu olduğu yerden çıkarıp, özgür bir şekilde yurttaşların savunma ve adil yargılanma hakkının hizmetine sunmak, ancak bağımsız ve başı dik bir duruş sergileyen savunma makamı ile mümkündür. Baromuz; tarihinin, inandığı evrensel hukuk ilkeleri ile Cumhuriyet değerlerinin işaret ettiği yerde Adli Yıl Açılışını gerçekleştirecektir ve o yer Saray olmayacaktır. Kamuoyuna ve meslektaşlarımıza saygıyla duyururuz. 
AYDIN BAROSU BAŞKANLIĞI 

ORDU BAROSU

Yargıtay Başkanlığı'nın Adli yıl açılış törenine katılmayacağız,

Baromuz Yargıtay Başkanlığı'nın 2 Eylül 2019 Tarihinde ''Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'' nde yapılacak olan 2019-2020 Adli yılı açılış törenine katılmama kararı alarak durumu resmi yazı ile Yargıtay Başkanlığı'na bildirdi.

ANTALYA BAROSU

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni ve Adli Yıl Açılış Kokteyli daveti bize de yapıldı. Şu ana kadar bu konuyla ilgili bazı baro başkanlıklarınca açıklamalar yapıldı. Açıklamalara katılıyorum. Konuya ilişkim görüşümü özetlemeye çalışayım: Biz, adaletsizliklere, hak ihlallerine, hukuksuzluklara direnenlerdeniz; alkışlayan, boğun eğenlerden değil! 
Biz, hukuk devleti ve insan haklarından yana taraf oluruz; iliksiz cübbelerinde düğme arayanlardan, sıraya dizilenlerden değil! Biz, gerçek bir hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız yargı ve özgür savunma istiyoruz; “Yargı denetimsiz iktidar, savunmasız yargı” değil. Yargıya duyulan güveni dibe düşüren, hukuku ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan bir anlayış ile mekansal sorumluluğu bile paylaşmayız.”

VAN BAROSU

 

 

BURSA BAROSU

ANKARA BAROSU