Bakanlar Kurulu, Ulus'un yağmasına ısrarcı

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği, Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme projesi için Bakanlar Kurulu kararıyla anıştay’ın yürürlüğünü durdurduğu karar yürürlükten kaldırıldı.

Kadir Sev

22.1.2010 günlü 2010/88 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme alanı ilan edilerek yağmaya açılmak istenmişti. Mimarlar Odası bu kararın iptal edilmesi için yargıya başvurmuştu. Danıştay 14. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Başbakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bu karara itiraz etmişti. 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 15 gün önce itirazları reddetmiş; Ankara Büyükşehir Belediyesinin Bakanlar Kurulu kararına dayanarak yeni yapılaşma kararları alması olanağı ortadan kalkmış ve Başkentin tarihi ve kültürel değerlerinin kurtarılabilmesi umudu doğmuştu.

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan 22.6.2015 günlü 2015/872 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Danıştay’ın yürürlüğünü durdurduğu karar yürürlükten kaldırıldı ve aynı içerikli yeni bir karar yürürlüğe konuldu. Böylelikle Danıştay kararı boşa çıkarılmış oldu. 

Bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesinin tarihi alanda yapılaşma kararları almasının önündeki yargı engelinin kaldırılması amaçlanıyor.

Yağmanın durdurulması için beş yıl boyunca uğraş verilmiş ve önemli bir noktaya varılmıştı. Bakanlar Kurulunun bu kararına karşı yeniden uzun yıllar alacak bir yargı sürecinin başlatılması gerekiyor. Sonuç alınıncaya değin tarihi dokuda geri dönülemez yaralar açılmış olacak.

Bülent Arınç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanını Ankara’yı parsel parsel sattığı için eleştirmişti. Oysa Melih Gökçek’e yeni rant dağıtım olanakları tanıyan bu kararnamenin altında Arınç'ın da imzası bulunuyor.