AYM, Erdoğan’ın Gezi direnişçilerine hakaretiyle ilgili başvuruyu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi direnişçilerine yönelik ‘çapulcu, kemirgen, vandal, barbar, ajan, hain’ sözleri nedeniyle yapılan bireysel başvuruyu reddetti. Başvuru yollarının tükenmediğini belirten AYM, istenirse tazminat davası açılabileceğini belirtti.

Haber Merkezi

Gezi direnişinde gaz bombası kapsülüyle ayağından yaralanan Aydın Aydoğan, dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direnişe katılanlara yönelik “çapulcu, vandal, kemirgen, barbar, ajan, hain” gibi sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulunmasının ardından Erdoğan hakkında verilen takipsizlik kararının iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 

Anayasa Mahkemesi Aydoğan’ın başvurusunu, başvuru yollarının tüketilmediği ve konu bakımından yetkisizlik gerekçesiyle reddetti.

AYM’nin kararında şöyle denildi:

"Somut olayda ileri sürülen maddi ve manevi varlığa müdahale edildiğine ilişkin iddianın ceza soruşturması yerine tazminat yolu tüketildikten sonra bireysel başvuruya konu edilmesi gerekmektedir. Başvuruda ihlal edildiği ileri sürülen hakkın Anayasa ve Sözleşme ile Türkiye'nin taraf olduğu ek protokollerin ortak koruma alanına girmediği anlaşılmaktadır. Açıklanan gerekçelerle başvurunun, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiği iddiasının başvuru yollarının tüketilmemesi, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna … karar verilmiştir.”