'Aydınlanma Sohbetleri' Ege Üniversitesi'nde başladı

Komünist Gençlik tarafından düzenlenen "Aydınlanma Sohbetleri" Ege Üniversitesi'nde başladı.

Aydınlanma Sohbetleri'ne başlayan Komünist Gençlik, Ege Üniversitesi'nde Aydınlanma Sohbetleri'nin İzmir'de ikinci başlığı olan "Sosyalizm ve Sanat" söyleşisi düzenledi.

Usta tiyatro sanatçısı Orhan Aydın'ın konuşmacı olarak katıldığı Sosyalizm ve Sanat başlıklı söyleşi Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Söyleşiye Maraş ve "Hayata Dönüş" katliamında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlandı.

Komünist Gençlik adına açılış konuşması yapan İmran Aydın Tali, konuşmasında AKP karanlığından kurtulmanın tek yolunun sosyalizm mücadelesi içinde gelişen bir  aydınlanma mücadelesiyle mümkün olduğunu vurguladı. "Suriye tetikçisi Orhan Pamuk, Tayyip'ten Rönesans yaratmaya çalışan Alev Alatlı, piyasanın yazarı Elif Şafak ve Ak-tren'ini bekleyen Yavuz Bingöl bu ülkede sanatı ve sanatçıyı temsil edemez. Çünkü burası Nazım'ın memleketidir" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Öğrencilerden ve vatandaşlardan ilgi gören söyleşide Orhan Aydın,"Örgütlenmiş cehalet en büyük düşmanlıktır. Sosyalizm mücadelesinden bağımsız bir aydınlanma mücadelesi de sanat da düşünülemez. Örgütlü cehaleti sanatla püskürteceğiz" dedi. Orhan Pamuk'un geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi'ne alınmaması hakkında sorulan bir soruya yanıt veren Aydın, "Her devrin kendi saray soytarıları vardır, AKP'nin gerici saldırılarla yıldıramadığı sanata yapılan liberal bir saldırıdan başka birşey değildir" dedi.

Türkiye ve dünyaya dair genel bir değerlendirme yapan Aydın, "AKP diktatörlüğünü yok etmek için elbette Birleşik Haziran Hareketi gibi bir oluşuma gidilmesi ve örgütlü iradenin ortaya konulması önemlidir. Ancak gericiliğe karşı en büyük silahımız olan sanatı örgütlü bir güç haline getiremezsek bu oluşumda amacına ulaşamadan ömrünü tamamlayacaktır" diye konuştu.