Anjiyo ünitesi olmayan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde kalp krizi geçiren hastalara müdahale edilemiyor

94 milyon TL'lik Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde kardiyolog ve stent bulunmaması nedeniyle son bir ayda 3 kişinin kalp krizi yüzünden yaşamını yitirdiği iddia ediliyor. soL'a konuşan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Hamid Özmen de hastanede anjiyo ünitesi bulunmadığını doğruladı.

soL - Haber Merkezi

Açılışı yakın zamanda yapılan Düzce Devlet Hastanesi’nde kardiyolog ve stent bulunmaması nedeniyle son bir ayda 3 kişinin kalp krizi yüzünden yaşamını yitirdiği iddia edildi. 

Hayatını kaybedenlerin yakınlarının sosyal medya paylaşımlarında, hastaneye kalp krizi şikayetiyle giden hastaların Bolu’ya sevk edildiğini, Düzce’deki biri özel olmak üzere üç hastanede de müdahale edilecek donanım bulunmadığı söyleniyor. Son olarak, 12 Eylül 2019 tarihinde tiyatro sanatçısı Akif Çodur’un da kalp krizinden hayatını kaybetmesinin ardından vatandaşlar, sosyal medyada düzenledikleri #düzcekalptengidiyor eylemiyle tepkilerini gösterdi. 

'HASTANEDE ANJİYO YAPACAK PERSONEL YOK'

Hayatını kaybedenlerden Tamer Hoşver’in yeğeni Ezlem Hoşver Yılmaz sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: 

19 Temmuz Pazartesi günü, amcamız Tamer Hoşver kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Onu ölüme götüren bu süreçten bahsetmek istiyorum. Amcam sabah göğsünde ağrı şikayeti ile Düzce Devlet Hastanesi'ne gidiyor. Acilde muayene eden doktor 'Bir şeyin yok' diyerek, onu göndermeye çalışıyor. Amcam 'Kendimi iyi hissetmiyorum, bu normal bir durum değil' diye ısrar edince, tekrar detaylı kontrol ediliyor ve kalp krizi geçirdiği, bir damarının tıkalı olduğu, acil anjiyo yapılıp stent takılması gerektiği ancak hastanede kardiyolog ve stent olmadığı söyleniyor.

Bu noktada biraz bilgi vermek gerekirse, Düzce Devlet Hastanesi, yakın zamanda  açılan bir hastane. Dışarıdan bakılınca çok devasa bir hastane, öyle ki içinde kaybolabilirsiniz. Başarılı bir inşaat projesi olduğu gerçek ancak bu kadar büyüklükte bir hastanenin anjiyo yapacak personeli ve stenti olmaması akıl alır gibi değil.

Düzce'de devlet hastanesi dışında bir tane araştırma hastanesi, bir de özel hastane var. Fakat amcam bir ambulans ile en iyi ihtimalle 1 saat uzaklıktaki Bolu Devlet Hastanesi'ne gönderiliyor. Ne yazık ki, yolda iki kez fenalaşıp, Bolu'ya ulaşamadan ambulansta  hayatını kaybediyor. Aynı gün bir kişi daha aynı şekilde kalp krizi sonucu ambulansta yaşamını yitiriyor.

Amcam henüz 49 yaşında hayat dolu, güler yüzlü ve sapasağlam bir insandı. Ardında üç evlat, bir eş, bir anne, kardeşler ve bir de aile bıraktı. Pek tabi ki Takdir-i İlahi'ye inanıyoruz ancak yaşanan olaylar ihmalden de öte tam bir cinayet. Bu trajediyi başkaları da yaşamasın diye yetkililerin, hastanelerin durumunu gözden geçirip, nicelik kadar niteliğe de önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Koskoca bir ilde, kalp krizi geçiren bir hastanın tedavi edilemez olması ne kadar acı. Bu olay doğuda ücra bir yerde değil, Istanbul-Ankara-Bursa gibi metropollere 2.5 saat uzaklıkta bir şehirde yaşandı. Devlet bu kadar merkezi bir yere dahi yeterli sağlık hizmeti veremiyorsa, benim söyleyecek tek sözüm var: Yazıklar olsun bugüne kadar çalışıp devlete verdiğim vergilere...

'ANJİYO ÜNİTEMİZ YOK'

soL'a konuşan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hamid Özmen de iddialara ilişkin "Hastanemizde şu anda biri gebelik izinde olmak üzere 4 kardiyolog bulunmaktadır. Bu açıdan bir eksiğimiz yok. 24 saat bu anlamda hastanemizde nöbet de tutuluyor ancak anjiyo ünitemiz yok. Bu da zaten Bakanlığın planlamasıyla ilgili bir konu. 10 dakika mesafede Düzce Üniversitesi bulunuyor, orada gerekli ünite de var" diye konuştu. Amcasını kaybeden hasta yakınının durumunu da sorduğumuz Özmen, "Kendisi geldiğinde EKG'si çekilip kalp krizi geçirdiği tespit edilmiştir ardından da 112 acil servise haber verilmiştir. Böylelikle anjiyo için Bolu'ya gönderilmiştir" dedi. Özmen hastanın neden Düzce Üniversitesi Hastanesi'ne değil de Bolu'ya gönderildiğini ise kendisinin açıklayamayacağını, bu konuya 112 ve Bolu'daki hastane arasında karar verildiğini söyledi.

Anjiyo ünitesi olmayan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nin inşaatının yaklaşık 80 milyon TL'ye mâl olduğu, yeni demirbaş ve tıbbı cihaz için de 14 milyon TL harcandığı açıklanmıştı.