Alevilerden dev miting ve 1 hafta okul boykotu kararı

19. Milli Eğitim Şurası'nda zorunlu din dersinin 1. sınıfa kadar çekilmesine Alevilerden tepki var. Alevi örgütleri kararları hem büyük bir miting ile protesto edecek hem de 1 haftalık okul boykotu düzenleyecek.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Fevzi Gümüş, 19’uncu Milli Eğitim Şurası'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Hükümet bir yandan Alevi açılımından bahsederken diğer yandan din kültürü ve ahlak bilgisi dersini zorunlu olarak 1’inci sınıfa indirmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

Gümüş konuşmasına şöyle devam etti:

Çıkan kararlar tavsiye niteliğinde de olsa samimiyetsizliği gösteriyor. Türbanın ortaokulda serbest olması da bunu bir parçasıydı. AİHM kararı da ortada. İsteğimiz, zorunlu din derslerinin kaldırılması. Ancak gelinen noktada eğitimin düzeltilmesine yönelik adım atılmadığı, laik bir eğitim modelinden uzaklaşılarak eğitimi dinselleştiren uygulamaların olduğunu görüyoruz. Alevi toplumu olarak 8 Şubat 2015’te zorunlu din dersine karşı sivil toplum desteği ile İstanbul’da bir miting düzenleyeceğiz. 1 milyon katılımcı bekliyoruz. 2014-2015 eğitim yılının ikinci dönemi yani okulların açıldığı 9 Şubat 2015’te çocuklarımızı bir hafta boyunca okula göndermeyeceğiz. Protesto yapacağız. İsteğimiz devletin din eğitiminden elini çekerek laik bir sistem oluşturulması. Alevilik’in din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde içeriğinin genişletilmesinin reddeilmesinin bir anlamı yok. Önemli olan zorunlu din dersinin kaldırılması. Bunun için gelecekte de her alanda demokratik hakkımızı savunacağız.