Alevi toplantısından tarikat planı çıktı

Alevi temsilcileriyle yapılan toplantıda, hükümetin ‘irfan evleri’nden bahsetmesi Alevi örgütlerinde, tarikatlara yasal statü hazırlığı mı? yapılıyor endişesini yarattı.

Adalet Bakanlığı’nın Alevi örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı “cemevleri” toplantısı “geleneksel irfan merkezleri” kriziyle başladı. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre bakanlık bürokratları, “irfan merkezlerin”den kastın ne olduğunu soran Alevi temsilcilerine, “diğer tarikatların merkezleri”ni işaret etti. Bu durum da cemevleri üzerinden tarikat merkezlerinin yasallaştırılma yorumuna neden oldu. Alevi örgütü temsilcileri, “Aleviler üzerinden Cumhuriyet ile hesaplaşıyorsanız buna izin vermeyeceğiz” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, yöntemini eleştirdiği dünkü toplantıya katılmadı.

Adalet Bakanlığı, AKP’nin seçim vaadinde ve hükümet programında yer alan “geleneksel irfan merkezleri ve cemevleri” konusunda bir çalışma başlattı. Hukuki alt yapının oluşturulması için çalışma grubu oluşturuldu. Alevi sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşları ve önde gelen temsilcileriyle görüşecek grup, 5 ayrı oturum halinde yapacağı çalışmalarla ilgili görüş ve önerileri alacak ve yasa tasarısı hazırlanacak. Toplantıların ilki dün Hakimevi’nde başladı.

İrfan Evleri

Toplantıya ilişkin bilgi veren Ercan Geçmez, iki hafta önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundukları “Alevilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporu, bakanlık heyetine de sunduklarını söyledi. Başbakan’ın kendilerine “Cemevleri Aleviler ne derse odur” dediğini anlatan Geçmez, buna karşılık dünkü toplantıda “irfan evleri” meselesinin karşılarına çıktığını söyledi. Geçmez, “Bakanlık, irfan evlerinin ne olduğunu açmadı mı” sorusuna, “Diğer tarikatların merkezlerini kastediyorlar. Ancak ayrıntı vermiyorlar” ifadesini kullandı.

Toplantıya katılmayan PSAKD Başkanı Gani Kaplan ise böylesine bir toplantının ön hazırlık gerektirdiğini belirtti. Kaplan, “Elimizde neyle muhattap olacağımıza ilişkin bir doküman yok. Cemevlerine nasıl statü verecekler? Sadece bir çağrı metni var. Burada ‘Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine yasal statü verilmesi ve bunların harcamalarının karşılanması için mevzuatta değişiklik yapılması’ yazıyor. Ben bununla ilgili nasıl hazırlık yapabilirim” diye konuştu. Kaplan, "İrfan merkezleri bize yabancı" dedi ve bunun Alevilerin terimi olmadığını vurguladı.

Toplantıya katılmayan ABF Başkanı Baki Düzgün de “Bu toplantılar Alevilerin taleplerini almaya dönük bir toplantı değildir. Aleviler ile dalga geçmektir. Ortada müzakere diye bir şey yok” dedi. Yöntemi doğru bulmadıklarını özellikle vurgulayan Düzgün, “Alevi kurumları toplu halde çağrılmak yerine ayrı ayrı davet ediyorlar. Başbakan veya Adalet Bakanı yerine müsteşar yardımcısıyla toplantı yapılması da yanlıştır. Burada bürokratik sorumluluk değil siyasi sorumluluk alınmalı. 'Cemevleri Alevilerin inanç merkezleridir' denilse, olay biter” dedi.