AKP, CHP ve MHP'den ortak bildiri

AKP, CHP ve MHP'nin TBMM grupları tarafından, Ankara'daki saldırıya ilişkin ortak bildiri hazırlandı.

AKP, CHP ve MHP'nin TBMM grupları tarafından, Ankara'daki saldırıya ilişkin hazırlanan ortak bildiride, "Birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik insanlık dışı terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamacayacaktır" ifadesine yer verildi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısının tümü üzerinde görüşmelere başlanıldı. Görüşmeler sırasında Hamzaçebi, Ankara’da yaşanan saldırının kınanması ile ilgili 3 siyasi partinin hazırladığı ortak metnin divana ulaştırıldığını söyledi. Hamzaçebi, önergede Meclis'teki tüm grupların imzası bulunmadığı için metni işleme alamayacağını belirtti. 

ORTAK METİN
Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, usul tartışması açılmasını istedi. Hamzaçebi, Vural’ın bu talebini kabul etti. Daha sonra grup başkanvekilleri kürsüye çıkarak ortak metni okudu. Ortak metinde şu ifadeler yer alıyor: 

“Ülkemiz bugün vahim bir terör saldırısı ile daha karşı karşıya kalmıştır. Öncelikle bu menfur saldırıda hayatını kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri personelimize ve aziz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Bizler TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler olarak birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik insanlık dışı terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimizin teröre asla boyun eğmeyeceğini Türkiye Cumhuriyeti’nin bu oyunu bozacak güç ve kudrete sahip olduğunu kararlılıkla ilan ediyoruz” 

BALUKEN: NEYİ İMZALAYIP İMZALAMAYACAĞIMIZI SİZE SORACAK DEĞİLİZ 
Oturumun başında Ankara’daki saldırıyı kınadıklarını ve toplumumuza başsağılığı dilediklerini ilettiklerini belirten HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Burada öyle bir tablo ortaya çıktı ki, sanki bu menfur saldırıyı üç siyasi parti kınamış da bir siyasi parti kınamamış şeklinde siyasi etiğe uymayan bir durum maalesef yaşandı. Oysaki neyi imzalayıp imzalamayacağımızı size soracak değiliz. Burada saldırıyı kınama ile ilgili bütün topluma başsağlığı dilemeyle ve geçmiş olsun dileklerini iletmeyle ilgili bir sorun yok. Hazırlanmış olan metnin içeriğiyle ilgili bir uzlaşma ortaya çıkmamıştır. HDP olarak metnin içeriğinde Diyarbakır’da, Suruç, Ankara’da ve Sultanahmet’teki katliamların yer alması gerektiğini ve bölgede devam eden sokağa çıkma yasaklarında kimden gelirse gelsin yaşanan bütün sivil can kayıplarıyla ilgili ifadelerin yer alması gerektiğini ifade ettik. Burada farklı bir algı yaratmaya çalışmak siyasi etiğe uymaz. Bu menfur saldırı ile ilgili net tutumu ifade ettik” şeklinde konuştu.