Akar: Rusya ile görüşmeler devam ediyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile İdlib konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile İdlib konusundaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Akar CNN Türk’te katıldığı programda yaptığı açıklamada Erdoğan ile Putin’in de görüşme olasılığı olduğunu kaydetti.

Program sunucusu Hande Fırat, Akar'ın açıklamalarını yaptığı programın bu sabah saat 10.00'da kaydedildiğini söyledi.

Akar İdlib'le ilgili olarak "Bizim beklentimiz Soçi Mutabakat muhtırasına uyulması" dedi ve "Rusya'nın bu konuda nüfuzunu kullanmasını bekliyoruz" diye ekledi.

İdlib'de Suriye ordusunun sivilleri hedef aldığını öne süren Akar, buradan Türkiye'ye yönelecek olası göçün "ister istemez Avrupa'ya ve hatta Amerika'ya yansıyacağı" yorumunu yaptı.

TSK'nin gözlem noktalarından çekilmeyeceğini söyleyen Akar, Suriye'nin kuzeybatısına da "Barış Pınarı Harekatı" gibi bir harekat planlanıp planlanmadığına dair soruya "Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlarımız hazır. Yeri gelince uygulanır" diye yanıt verdi.

Akar "Bizim Rusya'ya karşı herhangi bir tavrımız söz konusu değil, tek hedefimiz rejim. Ateşkesi ihlal eden gruplardır" diye konuştu.

Türkiye'nin Soçi Mutabakatına uymadığına ilişkin Rusya'nın açıklamalarına ilişkin soru üzerine ise Akar, bu konudaki çabaların "saldırılar" nedeniyle akamete uğradığını savunarak yanıt verdi. Akar "Biz ateşkes için en büyük gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bunun için de hava sahasının tarafımız tarafından etkin şekilde kullanılması gerekiyor. Bazı faaliyetlerde gerekli adımları atıyoruz. Bu şekliyle çok daha etkin şekilde bizim oradakilerle mücadele edip ateşkesin İdlib içinde gerçekleştirmemiz mümkün olacaktır" dedi.

Akar "Bizim Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz de maksadımız da yok, öyle bir şey söz konusu değil. Bizim için mesele rejimin ateşkese uyması, böylelikle radikalleşmenin ve göçün önüne geçilmesi" diye konuştu.

Akar "Mehmetçiğin can güvenliği için tüm önlemler alındı. Mehmetçiğe taciz olursa meşru müdafaa olarak misliyle karşılık verilecek" dedi.

Akar ABD ve NATO ile ilişkilerle ilgili ise "Biz NATO üyesi bir ülkeyiz, sorumluluklarımız var, bilincindeyiz. Burada şunu görmemiz lazım, Türkiye Cumhuriyeti devleti uluslararası ortamda bir özne oldu. Türkiye geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak şekilde uluslararası ortamda tanımı olan, iddiası, talepleri olan konumda. Biz herkesle görüşüyoruz, çalışmalar, tartışmalar yapılıyor. Burada asıl olan ülkemizin hak ve menfaatleri; karada, havada, denizde güvenliği" dedi.

'PATRİOT DESTEĞİ OLABİLİR'

Akar "ABD askerlerinin İdlib'de bizzat sahaya inmesi gibi bir şey yok. Hava savunma bataryalarını bize gönderdiler. Bizim ülkemize karşı hava, füze tehditi var. Patriot desteği olabilir. NATO Genel Sekreteri'nin çeşitli açıklamaları var. Onların da bir takım teşvikleri ortaya çıkabilir" dedi.

'EKSEN KAYMASI SÖZKONUSU DEĞİL'

"Türkiye'nin herhangi bir şekilde eksen kayması söz konusu değil" diyen Akar "NATO'nun operasyonlarına katkı sağlayan en üst düzey ülkelerden biriyiz. Akdeniz'den Hint Okyanusu'na kadar yapılması gereken ne varsa yerine getiriyoruz. Eksenden kayma, uzaklaşma yok, söz konusu değil, kimse de bizi ittirmesin dışarı doğru. AB hedefleri konusunda bir değişiklik yok, bütün problem Avrupa tarafından geliyor. NATO'yla problemi olmak demek NATO'dan çıkmak demek değil" diye konuştu.

S-400'LERİN KURULUMU

Bakan Akar S-400'lerin kurulumunun ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine "Nisan diye planlandı ama ufak tefek sarkmalarla baharda hayata geçecek" dedi.

Akar'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

F-35'LER

- "F-35'in ortağıyız, müşterisi değiliz. Bu yapılan şey bütün kurallara aykırı. Biz anlaştık. F-35'ler için 1,5 milyar dolar ödeme yaptık. 2.1 milyar dolar ödememiz var daha bizim."

- "Zimmetimizde olan 4, ortada kalan 1, toplam 5 uçak ABD'de hangarda bekletiliyor." 

- "ABD F-35'leri vermezse biz çözüm üreteceğiz." 

'ABD İLE EN ÖNEMLİ ENGEL YPG'

- "Türkiye ile ABD arasındaki en önemli engel PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG'dir. PYD/YPG'ye verilen destekler ortaklığa sığmaz. Bu önemli bir sorun."

- "Barış Pınar Harekatı bölgesinde doğu ve batı bölgesinde hala tacizler devam ediyor. Rusya ile diyaloğumuz içerisinde iletiyoruz. Onlar da müdahale ediyor ve tacizler azaldı."

LİBYA: 'BİR KISIM SUBAYIMIZ EĞİTİM VERİYOR'

- "Bizzat Serrac tarafından Cumhurbaşkanımıza yardım mektubu yazıldı. Biz de ne yapabiliriz tartışıp görüştük. Meclis'te karar çıktı ve bir kısım asker subayımız Libya'lı kardeşlerimize eğitim veriyor."

- "Hafter'e ne yardımlar yapılıyor? Biz görüyoruz. Denizden havadan karadan Hafter'e yardımlar gidiyor."

- "8 Ocak'ta Putin ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldi. Hafter ve Sarrac tarafına ateşkesin gerçekleşmesi için çalışmalarda bulundu. İstanbul'da hazırlanan metin Rusya'da geliştirildi. Sarrac tarafı bu metni imzaladı, Hafter imzalamadı, kaçtı. Cenevre'de taraflar davet edildi. Oradaki çalışmalarda da Hafter tarafının uyumsuz olduğunu görüyoruz. Dünya kamuoyunun da bunu görmesi lazım. Orada bir an önce ateşkesin sağlanması için gayret gösteriyoruz."

ABD'NİN RAND RAPORU VE DARBE TARTIŞMALARI

- "RAND raporunun çok iyi okunması gerekiyor. RAND raporundan çıkan bir fitne, fesat, nifak, kurnazlıklar var. Cumhurbaşkanlığı kararıyla TSK, Milli Savunma Bakanlığı bünyesine konuldu. Dolayısıyla bizler komuta kademesi olarak anayasa çerçevesinde görevinin başında, milletinin emrindeyiz. Neler olabileceği konusunda tedbir, çalışma, koordinasyonlarımızı her anlamda büyük bir dikkatle sürdürüyoruz. "-