ABD Türkiye-İsrail boru hattı için kolları sıvadı

ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye ziyaretinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak “Türkiye’yle enerji işbirliğini” konuştu.

Türkiye ile İsrail arasında geçen yılın son haftalarında varılan anlaşmanın sonuçları yavaş yavaş olgunlaşıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye ziyaretinin ardından İsrail Başbakanı Binyami Netanyahu’yu arayarak, Türkiye’yle İsrail arasındaki “enerji işbirliğini” görüştü.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre Biden, Kıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikos Anastasiyadis’i de arayarak “Kıbrıs sorununun çözümünün önemine” vurgu yaptı. Kıbrıs, hem Doğu Akdeniz açıklarındaki doğalgaz rezervleri hem de İsrail’le Türkiye arasında yapılması öngörülen boru hattının geçiş güzergahı nedeniyle kritik bir konumda bulunuyor.

Gürcanlı’nın haberine göre Beyaz Saray’dan yapılan iki yazılı açıklamayla Biden’ın Netanyahu ve Anastasiyadis’le yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verildi. Açıklamalarda, Biden’ın Netanyahu’yla, “Türkiye İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları ve Doğu Akdeniz’deki enerji koridorunu” görüştüğü vurgulandı.

İkinci açıklamada ise Biden’ın Anastasiyadis’le, “Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak birleşmesi konusunda Türk yetkililerle yaptığı yapıcı görüşmeler konusunda bilgi verdiği” ifade edildi. Açıklamada ayrıca Anastasiyadis’in de Biden’a, Lefkoşa’da İsrail, Yunan ve Rum liderler arasında gerçekleştirilen üçlü görüşmenin ayrıntılarını anlattığı belirtildi.

Türkiye ile İsrail arasında yapılması öngörülen anlaşma, Mavi Marmara kriziyle rafa kaldırılmıştı. Anlaşma iki ülke arasında petrol, doğalgaz, su ve elektrik hatları kurulmasını öngörüyor.