10 Ekim Katliamı'ndaki AKP payı mahkeme kararıyla tescillendi!

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Veysel Atılğan ve babası İbrahim Atılğan'ın ailesi olayda hizmet kusuru bulunduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği hakkında tazminat davası açmıştı. Mahkeme 'hizmet kusurusu' kararı alarak tazminat ödenmesine karar verdi.

IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda düzenlendiği canlı bomba saldırısı sonucu 9 yaşındaki Veysel Atılğan ve babası İbrahim Atılğan ile birlikte 103 kişi hayatını kaybetti. Veysel’in annesi Nezihe Atılğan ve 3 kız kardeşi olayda hizmet kusuru bulunduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği’ne Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açtı.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre mahkeme, olayda “hizmet kusuru” bulunduğu gerekçesiyle baba İbrahim Atılğan yönünden anne Nezihe Atılğan’a 283 bin 183 TL ve bir kızı için 47 bin 881 TL destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine karar verdi.

9 yaşındaki Veysel için ise mahkeme anneye sadece 63 bin 801 TL ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme hem baba hem de Veysel için toplamda 394 bin TL maddi tazminat ödenmesine karar verirken, iki kız kardeş için maddi tazminat ödenmesine yer olmadığına hükmetmiş oldu.

700 BİNİ MANEVİ TAZMİNAT

Mahkeme, manevi tazminat talebine ilişkin olarak da baba İbrahim Atılğan yönünde anne Nezihe Atılğan için 100 bin TL, üç kız kardeşe ayrı ayrı 100 biner TL ödenmesine karar verdi. Veysel yönünden ise mahkeme, anneye 150 bin TL, her üç kız kardeş ayrı ayrı 50’şer bin TL ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme baba ve Veysel için anne ve üç kız kardeşe toplam 700 bin TL manevi tazminat ödemeye karar vermiş oldu.

'ELİNDE YAKIN TARİHLİ İSTİHBARİ BİLGİ BULUNAN İDARENİN…'

Taraflara tebliğ edilen gerekçeli kararda olayda idarenin kusuru bulunduğu anlatılırken çarpıcı değerlendirmeler de yapıldı. Kararda özetle şöyle denildi:

“Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması devletin asli görevidir. Elinde yakın tarihli istihbari bilgi bulunan idarenin, önceki standart uygulamasından dahi ayrılarak, bu bilginin ilgili birimlere iletilmesi, güvenlik tedbirlerinin alınması noktasında gerekli ve yeterli hassasiyeti göstermediği ve bu suretle hizmet kusuru bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Uzun süreli terör deneyimi olan bir devlette ihmal olarak nitelendirilmesi mümkün olmayan kusurlu davranış sonrası istihbari bilgide yer alan doğrultuda gerçekleşen canlı bomba eyleminden kaynaklı ölüm olayında idarenin gerekli ve yeterli özeni göstermemesi nedeniyle hizmet kusurunun bulunduğu anlaşılmıştır.”

Ailenin avukatı Mehtap Sakinci takdir edilen tazminatın düşük olduğunu belirterek karara itiraz ettiklerini söyledi.