YKS'de 'imam hatipler mağdur olmasın' değişikliği!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda üçüncü kez değişiklik yapılmasının nedeninin, yandaş dernek ve vakıfların talebi, Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştiği ortaya çıktı. Değişikliğin nedeni ise imam hatiplerin avantajlı duruma getirilmek istenmesi...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), imam hatip liselerinin "dezavantajlı" duruma geldiği eleştirilerinin ardından yeni Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) üçüncü kez değiştirdi. 

Cumhuriyet'in haberine göre değişikliğin ardında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüşmesi olduğu öğrenildi. 

Değişikliğin temelinde İslamcı kanattan gelen “imam hatiplere YKS darbesi” eleştirileri ve imam hatip mezunlarının ikinci plana itilmesi eleştirilerinin yarattığı rahatsızlık yer aldı.

Sınav sisteminde başa dönen, yaptığı tek değişiklik, sınavı dört ay ara yerine iki güne indiren YÖK’ün bunun ardından sistemde başka bir değişiklik planlamadığı belirtildi.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ, DEĞİŞİKLİK YAPILDI 

YKS’de din kültürü sorularının azaltılması ve sınavın ilk oturumunda temel Türkçe ve matematik dışında soru sorulmayacak olması nedeniyle imam hatiplerin dezavantajlı konuma geleceğine ilişkin yandaş basında tepkilerin yükselmesinin ardından, birtakım yandaş dernek ve vakıflar durumu Erdoğan’ın gündemine getirdi. Erdoğan da YÖK yönetimine “çocuklar mağdur olmasın” diyerek sınavda yeni düzenleme istedi. Yeni sistemden rahatsız olan yandaş dernek ve vakıflar ile YÖK yönetimi arasındaki toplantının ardından yeni düzenlemelerin bir hafta içinde tamamlanması da dikkat çekti.

YÖK de yaptığı açıklamada “kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından yapılan çeşitli görüşlerin ve iletilen taleplerin her biri kurulumuzca değerlendirilmiş olup, gündeme getirilen görüş ve talepler” denilerek değişiklikte dış etmenleri işaret etti. YÖK, “yapılan müzakere ve analizler neticesinde” değişiklikleri yaptığını belirterek, Erdoğan’ın talimatının ardından herhangi bir altyapı çalışması olmadan değiştirilen sistemin “tedrici geçiş” yani yavaş yavaş dönüşüm yaşandığını savundu. Aynı ay içinde sistemi üç kez değiştiren YÖK, yapılanları ise öğrencilerin, ailelerin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde olduğunu belirtti.

YENİ TARTIŞMA

YÖK’ün yeni sistemde din kültürü sorularını “Temel Yeterlilik Sınavı” adındaki ilk oturuma alması da tartışma yarattı. Bu kapsamda din dersi almayan öğrencilere alternatif soru hazırlanıp hazırlanmayacağı ise YÖK’ün "acele" değişikliğinde yer almadı. Ayrıca YKS’de değişikliğin geç saatlerde duyurulması da gündemde tartışılmaması için 10 Kasım’a denk getirildiği yorumlarına neden oldu.