Yaralı ata kötü muamele

Eskişehir'de yaralı halde yerde yatan atın belediye görevlileri tarafından vinçle kamyon kasasına yüklenerek taşınması üzerine hayvan hakları aktivistleri duruma tepki gösterdi.

Haber Merkezi

Eskişehir’in Yeşiltepe Mahallesi’ndeki Karpak Sokak’ta bir atın yaralı halde yerde yattığının Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmesi üzerine, belediyenin fen işleri ekipleri olay yerine gitti. Belediye ekipleri tarafından kepçeyle yerden kaldırılarak kamyon kasasına yüklenen at, daha sonrasında zehirli iğne ile öldürüldü. Bölgede bulunan vatandaşlar, atın belediye görevlileri tarafından karga tulumba kamyona yüklendiğini, bu esnada da hayvanın kamyon kasasına yüksekten bırakıldığını belirtti. Olayla ilgili görüntülerin vatandaşlar tarafından sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından Hayvanlara Adalet Plaformu’na üye hukukçular, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvurarak olaya karışan görevli personelin cezalandırılmasını talep etti.

Hayvanlara Adalet Platformu’ndan Avukat Hülya Yalçın “Türkiye’de, bu durumdaki bir hayvanın ne şekilde taşınması ve sağlık hizmeti görmesi ile ilgili mevzuat hükümleri yürürlükte. Ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu mevzuat hükümlerinden bihaber olduğu ortada. Yaralı durumda, yerden kalkamayan bu ata işkence uygulanmıştır. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne göre güçten düşmüş hayvanolarak tanımlanan bu at, güvenlik tedbirleri alınarak bakımevine nakledilip gereken tedavi uygulanmalıydı. Bu yönetmelik ile birlikte Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri de ihlâl edilmiştir. En başta hayvan haklarına aykırı olan ve birden çok mevzuat maddesini ihlâl eden bu üzücü olay ile ilgili gerekli başvuruları yaptık” dedi. 

Eskişehir Barosu avukatlarından, Hayvanlara Adalet Platformu üyesi Avukat Mustafa Çakı olaya karışan şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklarken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de olayla ilgili yazılı bir açıklama yaparak yaşanan olayı doğruladı ve kamuoyundan özür diledi.