Yalçın Küçük'ten İlber Ortaylı'ya tepki: Doğru olmayan bir şeyi yazma

Yalçın Küçük, "Harem bir okul muydu" başlıklı yazısı nedeniyle İlber Ortaylı'ya tepki gösterdi. Küçük, "Emine Hanım'ın bir lafı üzerine ilk yazısını yazıyor, inanılmaz bir şey. Böyle bunlardan bahsetme, doğru olmayan bir şeyi yazma" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Küçük, "Harem bir okul muydu" başlıklı yazısı nedeniyle tarih profesörü İlber Ortaylı'ya tepki gösterdi. Hürriyet'te yazıları yayınlanmaya başlanan Ortaylı'nın, ilk yazı konularından biri olarak Emine Erdoğan'ın "Harem bir okuldur" sözlerini ele almasını eleştiren Küçük, yazıda da maddi hatalar olduğunu ifade etti. 

"Emine Hanım’ın bir lafı üzerine ilk yazısını yazıyor. İnanılmaz bir şey" diyen Küçük, Ortaylı'ya "İlber Hocam tarihçi ve bir bilim adamı olarak öyle harem neymiş, bilmem ne neymiş, bunlarla uğraşma. Böyle bunlardan bahsetme, böyle 'Mimar Sinan yapmıştır' diye doğru olmayan bir şeyi yazma" dedi.

Yalçın Küçük'ün Oda TV'de yayınlanan mülakatında İlber Ortaylı'ya tepki gösterdiği ilgili bölümler şu şekilde: 

"Ben İlber’in Topkapı Sarayı’na yüksek müdür olduğunu duyduğum zaman hem sevindim, hem üzüldüm. Sevindiğim tarafı, bütün tarih kucağında olacaktı, o da bunları yazacaktı. İlber’e verdiğim yüksek yer dolayısıyla beni eleştirenlere hiç katılmadığım bir nokta şudur: İlber çok parlak birisidir ve bir tarihçi olmak için de yeteri kadar dil bilmektedir. 

Ben Ortaylı’yı bilirim, çok parlaktır, ama kabul etmek gerekirse, 'magnus opus’u yoktur. Orada bunu bekledik. Halk gazetesi olan Hürriyet gazetesinde büyük tarihçi olarak, benim büyük güvenime sahip bir tarihçi olarak başlamıştır. Ancak halk tarihi yazmak, vulgar tarih yazmak değildir. İlk yazısında okudum; hem seçtiği konular, hem yazıları çok avami, batı dillerinin ifadesiyle çok vulgar idi.

'HİÇ KİMSE TARİH BİLİMİNİ HAFİFE ALAMAZ'

Emine Hanım’ın bir lafı üzerine ilk yazısını yazıyor. İnanılmaz bir şey, Emine Hanım kim, haremi bilecek kim, hangi kültürden gelmiş, sonra haremi bilmek çok mu önemli? Ey İlber Ortaylı, sizin Hürriyet’te yazmaya başladığınız zamanda Hürriyet tarihinde ilk defa, Mehmet Akif’in güya yazdığı şiir üzerine iki gün yazı bastılar, niye bunu ele almadınız?

Türk gericiliğine katkıda bulunmak için Hürriyet gazetesi, Beşir Ayvazoğlu diye bir adamın iki günlük yazısını basmış oraya. Her sayfası tarihe ihanettir, her satırı tarihe ihanettir. Şimdi soru şudur, İlber Hocam, siz ilk başlarken, siz bir tarihçisiniz, Emine Hanım’ın bir lafını mı alacaksınız yoksa bunu mu alacaksınız? Bu ne terslik, size nasıl büyük hoca deriz? Sizin Hürriyet’te tarih yazmaya başlamanıza sevinebiliriz, Beşir Ayvazoğlu kesin tahriftir, ey İlber Hoca,nasıl gözünüzden kaçar? 

Emine Hanım “harem mekteptir” diyecek, Emine Hanım mektebi nereden bilir, İlber Hoca; ne mektebiymiş, bir de onu sor, ne mektebi orası, bizi konuşturmasın, terbiyemize bağlıyız. Böyle şeyler olmaz. Hiç kimse bu ülkeyi, tarih bilimini, büyük tarihçiliğini hafife alamaz.

'MİMAR SİNAN DİYE BİRİ TÜRKİYE'DE YAŞAMADI'

Şöyle bir cümle var: “Padişahların bütün gün oturdukları, çoğu zaman geceyi de geçirdikleri Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünü de Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan yapmıştır.” Devam ediyor, “Topkapı’daki büyük mimarın tek eseri budur.”

İlber Ortaylı üstadım, hocam, arkadaşım beni affetsin, Mimar Sinan diye bir adamın Türkiye coğrafyasında yaşadığına dair elimizde hiçbir bilgi yoktur. Burada isimlerini vermeyeceğim, ülkemizin en güvenilir mimari tarihçileri Mimar Sinan’ı başka türlü yazarlar.

'NİYE CAMİYİ ABARTIYOR'

Daha da önemli bir noktaya geliyorum, nedir bu cami dediğiniz, niye İlber Hocam camiyi bilmem neyi abartıyor? Camilerimizin şu anda hepsi boştur. 

Biz iktidara geldiğimiz zaman, bu camilerin hepsini, o binaları okul olarak kullanacağız. İbadet yerleri güzel olacak. Böyle her köşeye doldurulmuş, çirkin, boş yerler olmayacak. Boştur hepsi, kimse gitmez oralara, bu AKP gericiliği döneminde de her köşeye bir tane cami yapıldı, ama camiler boştur, gideni yoktur, çok açık. Gericiliklerini sadece bunları yaparak gösteriyorlar, öyle güzel binalar da değil. 

İlber Hocam, büyük hocam, böyle bunlardan bahsetme, böyle “Mimar Sinan yapmıştır” diye doğru olmayan bir şeyi yazma. Doğruysa, “Yalçın Küçük yanlış söylüyor” dersiniz ve bir kez de “ohh” derim ben de, “bir yanlışım da bulundu” derim.

'BUNLARLA UĞRAŞMA'

Bilim adamı nedir, gelişmeleri daha önceden duyan adamdır. Duyamıyorsan bilim adamı değilsin, duyacaksın. Bu yobaz dünya bitmiştir. Aşırı laik bir dünya geliyor, o zaman buna bakacaksınız. Tayyip Erdoğan’ın sözleri bitmiştir, İlber Hocam, bu işlere başlamadan önce Tayyip Erdoğan ne dedi, böyle garip bir laf, “kürtajı getirdiler”, “bilmem neyi getirdiler” dedi.

Kürtaj sağlıktır, kürtaj akıllı insan işidir, kürtaj kadının cinsel zenginleşmesidir, bunu Tayyip Erdoğan öğrenecek. Bunu Hürriyet gazetesinin tarih hocası, öyle yazıyor, İlber Hoca diyorlar, Siyasal Bilgilerden mezun, Galatasaray’da hoca yazmışlar, bunu kim yöneticiyse ona öğreteceksiniz.

İlber Hocam, tarihçi ve bir bilim adamı olarak öyle harem neymiş, bilmem ne neymiş, bunlarla uğraşma, işe başlarken, kürtaj nedir, ona bak."

Röportajın tamamı için tıklayınız.