Yalçın Küçük Ankara NHKM’deydi: Türkiye’yi yeniden kuracağız

Ankara NHKM bugün Prof. Dr. Yalçın Küçük'ü ağırladı. Çok yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte, Yalçın Küçük gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

soL-Ankara

Yayın hayatına ara veren soL Radyo'nun sevilen programı Ankara Havası, yeni bir formatla geri döndü. Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşi formatındaki etkinliğin ilk konuğu Yalçın Küçük oldu.

“Ankara Havası”nın açılışını Erkan Yıldız ve Ali Somel yaptı. Yıldız ve Somel, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaparken, program metal işçilerinin direnişini ve referandum sürecini anlatan iki video ve bunlara ilişkin sunumla başladı. Girişin ardından Yalçın Küçük, konuk olarak sahneye davet edildi.

Videoda bir AKP yöneticisinin iç savaşa ilişkin sözlerini değerlendirerek konuşmasına başlayan Yalçın Küçük, “Savaşlar ilan edilir, iç savaşlar ilan edilmez, tarihçiler yazar. Türkiye’de üç iç savaş oldu. Süleyman Demirel bir iç savaşçıdır. 75-80 arası bu tarihin en kanlı iç savaşlarından biridir. 1966 yılında başlayan iç savaş devam ediyor, yenemediler ve yenemeyecekler” dedi.

Söyleşi daha sonra Erkan Yıldız ve Ali Somel’in sorularıyla devam etti.

‘DENİZ BAYKAL VE KILIÇDAROĞLU AKP’LİDİR’

Türkiye’de yaşanan tabloda işçi sınıfının nerede olduğuna ilişkin soruyu yanıtlayan Küçük, “Biraz kitabi olalım, Lenin'in güzel bir kitabi vardır, 60'ların el kitabıydı. Bilinç dışarıdan gelir der o kitapta. İşçi sınıfı daha mücadeleci olmak için örneği dışarıdan alır, hareketi kendi dışından almak zorundadır. 15-16 Haziran tarihimizde en büyük adımlardan, savaşlardan biriydi” ifadelerini kullandı.

Ergenekon ve kumpas tartışmalarına ilişkin konuşan Küçük, “Ben kumpasa inanmayan bir insanım. Perinçek'in yaptığı gibi, o çıkardı bu kumpas lafını. Kumpas demek AKP'yi affetmektir. Niye yok diyorum, ben 2001 yılında Bahçeli'nin AKP'li olduğunu söyledim. 2011 yılında cezaevinde Perinçek'e sen AKP'lisin dedim. 2010 yılında bir ara dışarı çıktım, Kılıçdaroğlu'nun Güleni olduğunu söyledim. Şimdi, Deniz Baykal ile Kılıçdaroğlu eş başkandır, onların ikisi de AKP'lidir” dedi.

‘HEP LENİN’İ HATIRLATIYORSUNUZ BANA’

Sosyalizm mücadelesine ilişkin kendisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Küçük, “Şimdi şunu söyleyeyim, öyle sorular soruyorsunuz ki, hep Lenin'i hatırlatılıyorsunuz bana. Lenin bir ara biz görür müyüz demişti devrimi. Kısa sürede devrim oldu. Devrim güzel kız gibidir, ne zaman geleceğini beklersiniz, gelir, o gelir.

Küçük, referanduma ilişkin ise “Tayyip Bey şu an başkan, fiilen başkan. Bu başkanlık sistemiyle istediği başka bir şey. Bir gün niye bunları yaptın denildiğinde, önceki gün ne dedi, hepsi kendini savunmak için. Kendini savunmak için istiyor bu sistemi. Referandumla hiç ilgili değilim. Ömrümde bir kez oy verdim, o da Türkiye İsçi Partisi'ne. Bu referandumda da oy vermeyeceğim. Ben başka türlü bir şey bekliyorum, o kız gelecek ve buralar başka türlü olacak dedim. Zorlu'ya söyledim, karayollarının yerini alacaktı, almayın, iktidarımızda onları geri alacağız dedim” ifadelerini kullandı

‘CANIMIN SIKILDIĞI OLDU, HİÇBİR ZAMAN KARAMSAR OLMADIM’

“Bush büyük Ortadoğu dediğinde AKP kuruldu, bu proje ve AKP'nin kuruluşu bir ve ayni şeydir” diyen Küçük, Erdoğan’ın referandumda olası hayır durumunda ne yapacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

Bir kere yenildi ve ne yaptı? Hükûmet kuracağız dedi. Kılıçdaroğlu’nun adamları 30 gün AKP ile görüştü, 30 gün sonunda bize koalisyondan bahsetmediler dedi. Kılıçdaroğlu gibi bir adamınız olursa tekrar secim kararı alınır. Politika güçtür, gücü yaratmaktır. CHP ev ev dolaşacağız diyor, utanılacak bir durumdur, beş tas oynamaktır. Güç göstereceksin, gücü koyacaksın. Bu dönemin yaklaştığını düşünüyorum.”

KHK ile yapılan ihraçları da değerlendiren Küçük, böyle silkinişlere ihtiyaç olduğunu ve verilen mücadelenin devamının gelmesi gerektiğini vurgularken, kendisinin de SBF’ye ders vermek için dilekçe vereceğini, yanıtı merak ettiğini söyledi.

Küçük “Hiç karamsarlığa kapıldığınız oldu mu?” sorusuna ise, “Canımın sıkıldığı oldu ama hiçbir zaman karamsar olmadım, ben umut çıkaran biriyim. Türkiye’yi yeniden kuracağız, Tayyip Bey dönemi bitiyor, gidiyorlar, ben size haber veriyorum, gidiyorlar” dedi.