VİDEO I Canlı yayında sessizlik anları

Habertürk'te dün akşam katıldığı programda depremle ilgili uyarılarda bulunan Jeoloji Profesörü Cem Yaltırak'ın, 'Bu projelerin maliyeti ne kadar?' şeklinde yöneltilen soruya verdiği cevap stüdyoda sessizliğe neden oldu. Yer bilimci Yaltırak, soruya 'İstanbul'a 1 yıl lale ekmezseniz bütün yer bilimleri projelerini finanse edersiniz' yanıtını verdi.

soL - Haber Merkezi

İktidara yakın TV kanallarında deprem sonrası yapılan tartışma programlarında ilginç anlar yaşanıyor.

Deprem konusunda uzman isimlerin yorumları ya çeşitli bahanelerle kesiliyor ya da söylemler değiştirilerek eleştiri dozajı kontrol altında tutuluyor. 


 

İktidar medyasının en provokatif isimlerinden olan Nagehan Alçı'nın da yer aldığı programda Habertürk'te canlı yayına katılan yer bilimci Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Elazığ'da yaşanan depremle ilgili yaptığı sunumda Türkiye'deki fay hatlarını ve buna yönelik alınması gereken önlemleri anlattı. Sunumu sırasında tarım arazilerine yerleşim yeri kurulduğuna dikkat çeken Yaltırak, "Tarım alanına kent kurmak dünyanın en büyük enayiliğidir. Çünkü burada yeraltı suları dinamik" dedi. 

Türkiye'nin en güzel tarım arazilerinde şu anda sanayi kuruluşlarının olduğunu belirten Yaltırak, fay hatları üzerinde yaşanan depremlerin tarihlerini anlattı. Elazığ'da yaşanan depremin de fay hattının verdiği bir 'mesaj' olduğunu söyleyen Yaltırak, "Bunların araştırılması ve bunlara proje aktarılması lazım" dedi. Yaltırak'ın sunumu sırasında programın konukları arasında yer alan Gazeteci Çetiner Çetin, "Hocam bahsettiğiniz projelerin maliyeti ne kadar" diye sordu. 

Yaltırak, Çetiner'in sorusuna, "İstanbul'a 1 yıl lale ekmezseniz bütün yer bilimleri projelerini finanse edersiniz. Ama bizim insan malzememiz bu tarafa doğru bakan bir malzeme değil" diye yanıt verdi. Yaltırak'ın yanıtı sonrası canlı yayında kısa süreli sessizlik yaşandı.