Tutuklamalar sürüyor...

İzmir'de, darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmada gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen ve aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas'ın da bulunduğu 18 askerden 15'i tutuklandı, 3 asker ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

DHA

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "cumhurbaşkanına suikast" suçlamalarıyla adliyeye sevk edilen Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas, Sahil Güvenlik Ege Bölge Deniz Komutanı Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, Güney Deniz Saha Harekat Başkanı Kurmay Albay Malik Karahan, 2'nci Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay Bülent Eryılmaz, Albay İlsev Hazır, Yarbay Arif Özsoy, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Albay Ramazan Gençer, Yarbay Akif Açıkgöz, Yüzbaşı Kadir Silay, Yarbay Faik Baran, Albay Ali Can Özcan, Binbaşı Orhan Demir, Teğmen Süleyman Kayıbaşı ve Astsubay Emre Karayer tutuklandı.

Gözaltına alınanlardan Albay Yener Karaduman, Astsubay Emre Bilgin ve Uzman Çavuş Hakan Yalçın adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen diğer 23 şüphelinin ise savcılık sorgusu devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE 2 HAVACI GENERAL İLE 3 HAKİM ÜSTEĞMEN TUTUKLANDI
Darbe girişiminin ardından Eskişehir'de gözaltına alınan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal ile 3 hakim üsteğmen tutuklandı. 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak savcılıkça serbest bırakıldı.

Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ve Tuğgeneral Dursun Pak, geçen cumartesi günü polisler tarafından savcılığın talimatıyla Eskişehir'deki 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde gözaltına alındı. Sorgulamaları tamamlanan 3 havacı general ile gözaltında bulanan 3 üsteğmen sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

Tuğgeneral Dursun Pak, nöbetçi savcılıkta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı, Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ile 3 hakim üsteğmen ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ve 3 hakim üsteğmenin tutuklanmasına karar verdi.

Adliyede işlemleri tamamlanan 2 havacı general ile 3 hakim üsteğmen daha sonra polisler tarafından Eskişehir Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık raporu alındı ardından da Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne konuldu.

HAKİM VE SAVCILARDAN 12'Sİ TUTUKLANDI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcının arasında bulunan 12'si sevk edildikleri mahkemece tutuklandılar. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcılardan 98'i gözaltına alınarak sorgusuna başlanmıştı. Başsavcıvekilleri tarafından sorgulanan hakim ve savcılardan 16'sı "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Türkiye Cumhuriyet hükümetini kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlaması ile tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bakırköy Nöbetçi 6. Ve 7. Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından sorgulanan hakim ve savcılardan 12'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 hakim ve savcı ise haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Gözaltındaki hakim ve savcıların hem savcılık sorguları hem de mahkemedeki sorguları devam ediyor. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü Bakırköy, Küçükçekmece ve Bölge İdare Mahkemesi'nde görevli 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verilmiş, bunlardan 98'i gözaltına alınmıştı.

ISPARTA’DA 2 HAKİM TUTUKLANDI

Isparta'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 11 hakim ve savcıdan 2 hakim tutuklandı. AFAD Müdürü Muhammet Arabacı ise açığa alındı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun darbe girişimi sonrası açığa alınmasına karar verdiği Isparta'daki 11 hakim ve savcı, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan hakimler Aziz Akgül ve Ülkü Önyer Kayar, emniyetteki işlemlerinin ardından akşam adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadeleri tamamlanan Akgül ve Kayar, çıkarıldıkları mahkemece 'anayasal düzene karşı işlenen suçlar' kapsamında tutuklandı. Gözaltındaki diğer hakim ve savcıların sorgularının devam ettiği belirtildi. Isparta Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Muhammet Arabacı ise Vali Şehmus Günaydın tarafından açığa alındı.

39 HAKİM VE SAVCIYA TUTUKLAMA TALEBİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan ve ifade alınma işlemine başlanan 86 hakim ve savcıdan ifadesi tamamlanan 39 kişi daha tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

48 HAKİM VE SAVCININ İFADESİ TAMAMLANDI

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan 48 hakim ve savcının ifadesi Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından alındı. İfadesi alınan ve aralarında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur'un da bulunduğu 9 hakim ve savcı akşam saatlerinde tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

TOPLAM 48 KİŞİYE TUTUKLAMA TALEBİ

9 hakim ve savcının ardından ifadesi tamamlanan 39 kişi "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Böylece tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen hakim ve savcı sayısı 48'e ulaşırken şüphelilerin hakimlik sorgusuna ilerleyen saatlerde başlanacak. Gözaltına alınıp adliyenin nezarethanesinde bekletilen 38 hakim ve savcının ise ifade işlemlerinin yarın başlatılması bekleniyor.

HAKİM VE SAVCILARA SORULAN SORULAR

Öte yandan ifadesi alınan hakim ve savcılara sorulan sorulardan bazılarının, "Liseyi nerede okudunuz", "Hangi üniversiteden mezunsunuz", "Üniversite döneminde evde mi yurtta mı kaldınız", "Çocuğunuz hangi okulda okuyor", "Çocuğunuz cemaat okulunda okuyorsa bildiğiniz halde neden okuldan almadınız", "Bank Asya'da paranız var mı", "Bank Asya'da paranız varsa neden çekmediniz" şeklinde olduğu öğrenildi.

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI: 21 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 21 hakim ve savcı tutuklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 86 hakim ve savcı tutuklama talabiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik, 21 hakim ve savcının "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçundan tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik 31 hakim ve savcı hakkında da adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına hükmederek serbest bıraktı. Gözaltındaki diğer hakim ve savcıların mahkemedeki sorguları ise devam ediyor.

Çorum'da, darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan İstanbul Tersane Komutanlığı Savaş Sistemleri Başmühendisi Deniz Kurmay Albay Adem Durak, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.