Türkiye'ye sığınmacı iadesi yarın başlıyor: İlk 3 günde 750 kişi gelecek

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart'ta imzalanan sığınmacı krizine ilişkin anlaşma, 4 Nisan Pazartesi gününden itibaren uygulamaya konuluyor. Yunan makamlarından elde edilen bilgiye göre, ilk aşamada 4 Nisan Pazartesi ile 6 Nisan Çarşamba günleri arasında toplam 750 sığınmacı Türkiye'ye teslim edilmiş olacak.

Türkiye'nin 18 Mart günü Suriyeli sığınmacılar sorununun konuşulduğu Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde önerdiği “1'e 1 değişim formülü” 4 Nisan Pazartesi günü (yarın) hayata geçiyor. AB-Türkiye anlaşması, Avrupa'ya sığınmacıların kitlesel hareketini durdurmayı hedefliyordu. 

NTV'nin haberine göre, ilk sığınmacı grubu Pazartesi sabahı (yarın) Midilli Adası’ndan feribotlarla Dikili'ye götürülecek. Yunan makamlarından elde edilen bilgiye göre, ilk aşamada Pazartesi-Çarşamba günleri arasında toplam 750 sığınmacı Türkiye'ye teslim edilmiş olacak. Geri kabul edilen her yasadışı sığınmacı karşılığında, Türkiye'deki kamplardan bir kayıtlı Suriyeli AB ülkelerine gönderilecek.

Türkiye AB'ye gönderilecek 25 bin kişinin listesini şimdiden hazırladı.

Bianet'te yer alan habere göreyse, Türkiye zirvede “insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün kontrol altına alınması” amacıyla bu formülü gündeme getirmişti. Anlaşma kapsamında, Türkiye'den Yunanistan'a ulaşmış ancak iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş mülteciler yarından itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.

Brüksel’de 18 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Türkiye- AB Zirvesi'nde taraflar arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde Yunanistan Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarını boşalttı. 20 Mart'tan itibaren Ege Denizi'ni geçerek buraya gelen mültecilerin Türkiye'ye geri dönüşleri için inceleme başlatmıştı.

1'E 1 FORMÜLÜ NEDİR?

Yarın başlayacak uygulamaya göre, Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verilen her Suriyeli karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek.

Uygulamaya göre Avrupa'ya gideceklerde engelli, bakıma muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocuklarına öncelik verilecek. 1'e 1 değişim formülü olarak bilinen uygulama şimdilik 72 bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak. Değişim planı Türkiye'deki sığınmacı sayısını artırmayacak.