Türkiye'nin sefalet endeksi arttı, yüzde 18.4'e yükseldi

Yıllık enflasyon ve işsizlik oranının toplamından oluşan sefalet endeksi, 2015'te yüzde 18.4'e yükseldi. Sefalet oranı en yüksek ülkeler arasından Venezüela, Nijerya, Güney Afrika, İran, Arjantin, Yunanistan, Mısır gibi ülkeler yer alıyor.

Türkiye’de 2012’de yüzde 15.4 olan sefalet endeksi, 2015’te yüzde 18.4’e çıktı.

Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in haberine göre, sefalet oranı en yüksek ülkeler Venezüella, Nijerya, Güney Afrika, İran, Arjantin, Yunanistan, Mısır, İspanya, Rusya ve Türkiye olarak sıralanıyor.

SEFALET ENDEKSİ NEDİR?

Sefalet endeksi (Misery Index) kavramını ilk olarak 1970’lerde Amerikalı iktisatçı Arthur Okun ortaya attı. Endeks, yıllık enflasyon oranı ve işsizlik oranının toplamından oluşuyor. Endeks değerinin yükselmesi zaten iş bulmakta zorlanan insanların daha yüksek enflasyona maruz kalması yani sefaletin arttığı anlamına geliyor.

MERKEZ BANKASI ENFLASYONLA MÜCADELEYİ UNUTTU

2012’de enflasyon yüzde 6.16 düzeyindeyken şimdilerde yüzde 8.10’a ulaşmış durumda. Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmeyi unuttuğu için enflasyon hâlâ bu kadar yüksek. Merkez’in politikalarında belirsizlik sürüyor. Karar verilebilirlik ise yok. Enflasyon bu kadar yüksek iken hükümet çevrelerinden faiz indirimi çağrıları sürüyor.

İŞSİZLİK ORAN YÜZDE 10'UN ALTINA DÜŞMÜYOR

Diğer yandan işsizlik oranı da yaklaşık 10 yıldır yüzde 10’lara takılıp kaldı. Türkiye, düşük faiz ortamının avantajlarını kaliteli büyüme ve istihdam için kullanamazken, hükümet şu anda da bu iki önemli sorunu çözecek yapısal reformlar yerine anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine odaklandı.

 

Bütün bunlar da gelecek dönemde sefaletin boyutlarının artacağının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.