Türkiye'nin İnsan Haklarına Duyarlılık Notu: 10 üzerinden 0.4

Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında 60 ülkeyi kapsayan “Dünyanın En İyi Ülkeleri” raporunda 30. sırada yer alan Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğinde "10 üzerinden 0.3"; insan haklarına duyarlılıkta "0.4"; siyasi gücün dengeli dağılımında "0.4" puan aldı.

Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda, 60 ülkeyi kapsayan “Dünyanın En İyi Ülkeleri” raporu yayınlandı.

60 ülkedeki yaşam kalitesi, vatandaşlık ve insan hakları, kültürel miras, iş hayatı, yatırımlar, ekolojik duyarlılık, ekonomi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi kriterler çerçevesinde oluşturulan listeye göre, “dünyanın en iyi ülkesi” raporunda Türkiye 30. sırada yer aldı.

Listenin ilk sırasında Almanya yerini alırken onun ardından Kanada, üçüncü ise sırada İngiltere geliyor. ABD'nin dördüncü sırada yer aldığı listeye göre, beşinci sırada İsveç geliyor.

60 ÜLKEDE 30. SIRADA
Bianet'te yer alan habere göre,  Listenin 30. sırasında yer alan Türkiye, konforlu bir emeklilik için en iyi ülkeler arasında 47. sırada, iş kurmak için en iyi ülkeler arasında 42. sırada, çocuk yetiştirmek için en iyi ülkeler arasında 37. sırada, yalnız seyahat etmek için en iyi ülkeler arasında 24. sırada, eğitim için en iyi ülkeler arasında 30. sırada, en şeffaf ülkeler arasında 38.sırada; kadınlar için en iyi ülkeler arasında 39. sırada yer alıyor.

İnsan hakları, çevre duyarlılığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, inanç özgürlüğü, mülkiyet haklarına saygı, güvenilirlik ve siyasi gücün dengeli dağılımı kriterlerine göre hesaplanan “yurttaşlık” sıralamasında Türkiye 44. sırada yer alıyor.

 

Türkiye’nin tüm bu kriterleri kapsayan “yurttaşlık” notu ise 10 üzerinden 0.3 olarak açıklandı.

Yine 10 üzerinden yapılan puanlamada, toplumsal cinsiyet eşitliği notu 0.3; çevre duyarlılığı 0.1; insan haklarına duyarlılık 0.4; dini özgürlükler 0.5; siyasi gücün dengeli dağılımı 0.4.