Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin gıdalarda buldukları: İnek memesi, tavuk kemiği, domuz jelatini...

Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yayımladığı son raporda tavuk dönerden inek memesi çıktığı, salamdan tavuk kemiği çıktığı ve yoğurda domuz jelatini konduğu söyleniyor.

Haber Merkezi

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yayımladığı son raporda tavuk dönerden inek memesi çıktığı, salamdan tavuk kemiği çıktığı ve yoğurda domuz jelatini konduğu söyleniyor. Gıda üreten firmaların büyük çoğunluğunun kayıt dışı çalıştığı belirtiliyor.

En çok oynama yapılan gıdalar ise süt ve süt ürünleri, zeytin, et ve et ürünleri olarak gösteriliyor. Habere göre incelenen kimi sucuklarda at ve eşek eti bulunurken, kıymalı pidelerdeyse domuz eti kullanılabildiği görülüyor.

Haberde kayıtlı firmaların bile yarısında gıdalarda bu tür hileler yapıldığı söyleniyor. Et ve et ürünlerindeki hilelerdeki artışın sebebininse yüksek fiyatlar olduğu bildiriliyor.

İstanbul’un ünlü dönercilerinden Bayramoğlu Döner yetkilileri neredeyse kıyma haline getirilecek kadar küçültülerek yapılan dönerin içine her şeyin katılabileceğini, hileyi anlamanın yolunun "fiyat" olduğunu öne sürüyor.

Verilen bilgiye göre 1 kilo etten 5.5 porsiyon döner çıkıyor. Çünkü her bir kilo etin yarısı dönerde fire veriyor. Yetkililer, “Etin kilosu belli, kıyma olsa bile belli. Fiyat 35-40 lira arasında değişiyor, 100 gramı 4 lira olsa, içinde çalışanı, kirası, giderleri artık geri kalanını siz hesaplayın. Yoksa bilin ki içinde et dışında ne ararsan o var” diyor.