Türkiye Yolsuzluk Araştırması sonuçları açıklandı

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin yayımladığı araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 67’si son 2 yılda yolsuzluğun arttığı görüşünde.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye kolu olan Uluslararası Şeffaflık Derneği bugün, “Türkiye’de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede” başlıklı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Türkiye’nin tüm bölgelerinde 2 bin kişiyle yürütülen çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 67’si son 2 yılda yolsuzluğun arttığını, yüzde 54’ü ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde yolsuzluğun artacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 55’i de AKP hükümetinin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını yetersiz bulduğunu söyledi.

DOKUNULMAZLIKLAR VE YOLSUZLUKLARIN CEZASIZ KALMASI EN ÖNEMLİ NEDEN

Dernek Başkanı Oya Özarslan’ın sunduğu araştırma sonuçlarına göre dokunulmazlıklar ve yolsuzlukların cezasız kalması, yolsuzlukların artmasındaki en önemli neden olarak görülüyor. Bunu siyaset-sermaye ilişkisi, ihale sistemleri  ve medya-sermaye ilişkisi takip ediyor.

Katılımcıların yüzde 28,35’i ise, son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını belirtiyor. Bu oran, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından toplam 107 ülkeden 114 bin katılımcıyla gerçekleştirilen, bugüne kadar yolsuzluk üzerine hazırlanmış en kapsamlı araştırma sayılan Küresel Yolsuzluk Barometresi’nin 2013 yılı Türkiye sonuçlarında yüzde 21 olarak yer almıştı. Oranın Avrupa Birliği ortalamasının çok üzerinde olduğu kaydediliyor.

Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında yerel yönetimler, belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer alıyor.