Türkiye şiddette 13. sırada

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) "küresel şiddet raporu"na göre, Türkiye cinayet sıralamasında 41 ülke arasında 13’ncü sırada yer alıyor.

WHO’nun Avrupa bölgesindeki 41 ülkeyi temel alarak hazırladığı "Şiddetin Önlenmesinde Avrupa Gerçekleri ve Küresel Durum Raporu 2014", Türkiye’de şiddet olaylarının ve cinayetlerin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, WHO'nun raporunda cinayet sıralamasında Türkiye 41 Avrupa ülkesi arasında 13. sırada yer alıyor.

Rapora göre:

  • Cinayet oranları Türkiye’den daha düşük olan ülkeler ise, Azerbaycan, Romanya, Ermenistan, Tacikistan, Bulgaristan gibi ülkeler. Ölüm oranlarının en az olduğu ülkeler ise, sırasıyla İsviçre, İzlanda, Norveç, Slovenya, San Marino, İsveç, İspanya, Almanya, İtalya ve Avusturya.
  • Türkiye’de cinayetlerin yüzde 50’si ateşli silahla işleniyor. Cinayetlerin yüzde 20’si kesici alet, yüzde 2’si boğarak öldürme, yüzde 2’si keskin olmayan bir cisimle darbe ile işleniyor.
  • Cinayete kurban gidenlerin yüzde 60’ını; 30-59 yaş grubu yetişkinler oluşturuyor.
  • Ülkelerin, şiddet önleme faaliyetlerine yaptığı yatırımlar yeterli değil.
  • Türkiye’de çocuk istismarını önlemeye yönelik programlar ‘ev ziyaretleri’, ‘cinsel istismar ve bundan kaçınılmasına yönelik eğitim’, ‘ebeveynlik eğitimi’ ve ‘çocuk koruma hizmetleri’nden oluşuyor.
  •  Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arnavutluk, Letonya, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Romanya ve Rusya’da üniversite öğrencileri arasında yapılan olumsuz çocukluk çağı deneyimleri çalışması; fiziksel istismar, cinsel istismar, aile içi şiddet, duygusal ihmal, uyuşturucu bağımlısı, alkolik hane halkı üyesi gibi olumsuz çocukluk çağı deneyimlerine sahip olan çocuklarda intihar riski 40 kat, alkol bağımlılığı riski 9 kat, uyuşturucu bağımlılığı riski 6 kat, reşit yaşta olmayan cinsel ilişki riski 3 kat, sigara bağımlılığı 3 kat artıyor.