Türkiye Komünist Gençliği'nden ODTÜ açıklaması

Türkiye Komünist Gençliği, ODTÜ rektörlüğünün Devrim Yürüyüşü'ne katılanlara uyarı cezası vermesine yönelik açıklama yayımlayarak, "Türkiye Komünist Gençliği olarak, bu ve benzeri uygulamalarla sonuna kadar kavga edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Ta ki, Sosyalist Türkiye’nin üniversitelerini yaratana kadar" dedi.

Haber Merkezi

ODTÜ rektörlüğü, bahar şenliklerinde yapıaln Devrim Yürüyüşü'ne katılanlara uyarı cezası verdi. Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Türkiye Komünist Gençliği, "Ünivesitede sermaye ve iktidar aklını hakim kılmaya çalışan yönetim tarzı mahkum edilmelidir" dedi.

Türkiye Komünist Gençliği tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

ÜNİVERSİTEDE SERMAYE VE MEVCUT İKTİDAR AKLINI HAKİM KILMAYA ÇALIŞAN YÖNETME TARZI MAHKUM EDİLMELİDİR

Sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesinin tarihinde değil, ülkemizin tarihinde de hatırı sayılır bir yeri olan, bahar şenliklerinin en önemli parçası olan Devrim Yürüyüşüne katılan arkadaşlarımıza uyarı cezası verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Aylar önce, ODTÜ Rektörlüğü tarafından bir basın organına verilen röportajda “ODTÜ’yü başka yönleriyle tanıtmak istiyoruz” diyenlerin, bugün bu adımı atmasının tesadüf olmadığını biliyoruz. Her fırsatta okulumuzun öğrencilerine “bizim arkamızda durun” diyen üniversite rektörlüğünün, tam da ODTÜ’yü ODTÜ yapan değerlerle kavga etmekteki inadının ise nafile olduğunu bir kez daha kuvvetle belirtiyoruz.

Devrim Yürüyüşü sıradan bir olay değildir. Devrim yürüyüşü, “marjinal bir toplamın izinsizce yürüdüğü” bir şey değildir. Devrim yürüyüşü, tam da ODTÜ’nün, bu ülkenin, eşitlikten, aydınlıktan, emekten ve hürriyetten yana geleneğinin altının çizilmesidir. Bugün ODTÜ uluslararası başarıları olan bir okulsa, bugün ODTÜ nitelik bakımından ülkemizin sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen üniversitelerinden biriyse, okulumuz “başka yönleriyle tanıtıldığı” için değildir; bilâkis, eğitimin ve bilimin ancak emekten ve aydınlıktan olacağını kavramış bu hür zihinler sayesindedir. ODTÜ’yü ODTÜ yapan, bu devrimci gelenektir.

Bu gelenekle kavgası olan; okuldaki dinci gerici çetelerle uğraşmaktan sakınan, dahası bu yapılara “diyanet desteği” sağlayan üniversite yönetimini dikkatli davranması konusunda uyarıyoruz. Yüz yüze yapılan görüşmelerde öğrencinin suyuna giden, nabza göre şerbet veren, daha sonra ise riyakârca okulun tüm bileşenlerinin arkasından iş çeviren bu tarzın mevcut siyasal iktidardan feyz aldığını görüyoruz. Öğrencilerin en temel taleplerini göz ardı edip, okulu koca bir şirket gibi tahayyül eden; “hocam” dediğimiz, sınıfsız bir sıfatla birbirimize seslendiğimiz okulumuzda, kendi ceplerini şişirmek, kendi maaşlarına zam yapmak dışında hiçbir faaliyet göstermeyen bu zihniyetle sonuna kadar kavga edeceğimizi bilmelerini istiyoruz.

Tüm bu verilerin ışığında, bu yapılanın basit bir saldırı olmadığını görüyoruz. AKP’den önce davranıp, KHK benzeri uygulamaları okulumuzda bizatihi rektörlüğün kendisinin uygulamaya çalıştığını görüyoruz. Okulumuzun, ülkemizin aydınlanmacı birikimini tasfiye ederken, her türlü bilimsel çabaya da ket vuracak, sermayenin istekleri doğrultusunda üniversiteyi üniversite olmaktan çıkaracak bu uygulamalara, cezalara pabuç bırakmayacağımızı şiddetle belirtiyoruz.

Ünivesitede sermaye ve iktidar aklını hakim kılmaya çalışan yönetim tarzı mahkum edilmelidir.Türkiye Komünist Gençliği olarak, bu ve benzeri uygulamalarla sonuna kadar kavga edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Ta ki, Sosyalist Türkiye’nin üniversitelerini yaratana kadar… Aydınlığın doruklarına varana kadar.                        

Türkiye Komünist Gençliği - ODTÜ