Türkiye, IŞİD'e karşı eski Nusra ve Ahrar militanlarını eğitiyor

Türkiye'nin, Tel Abyad'daki IŞİD egemenliğine karşı eski Nusra ve Ahrar militanlarından oluşan bir grubu eğittiği belirtiliyor.

Dış Haberler

Suriye'de Demokratik Birlik Partisi (PYD) bağlantılı YPG'nin Kobani'den Tel Abyad'a doğru olan ilerleyişi sürerken, Türkiye'nin de Rakka'ya müdahale ettiği ileri sürüldü.

ARA News'e konuşan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Cebhet'ül Ekrad'ın eski sözcüsü Ahmed Hisso, Türkiye'nin IŞİD'in elinde bulunan Rakka-Tel Abyad'a birkaç kez müdahale etmeyi denediğini, ancak başaramadığını kaydetti.

Tel Abyad'a müdahale etmeye çalışan ÖSO'ya bağlı 10. Tümen'in, geçen Şubat ayında Türkiye tarafından kurulduğu belirtiliyor.

Grubun militan sayısının 1700 olduğu söylenirken, bunların çoğunun eski Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam üyesi olduğuna dikkat çekiliyor. Nusra El Kaide'nin Suriye koluyken, Ahrar'uş Şam da El Kaide bağlantılı.

ARA News'e bilgi veren yerel Kürt kaynakları, militanların çoğunlukla Deyrezzor, Haseke ve Rakka kökenli olduğunu aktarıyorlar.

Türkiye'nin 10. Tümen'e silah ve lojistik destek verdiğini, çeteye bağlı militanların ise Tel Abyad sınırına dağıtıldığı iddia ediliyor.

Kaynaklar, Türkiye'nin Tel Abyad'ı askeri olarak ele geçirme planının başarısız olmasının ardından, "Sivil Türkmen Yönetimi" aracılığıyla kontrol sağlamaya yöneldiğini öne sürüyor.

Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılmasının aldından şehrin Türkmen-Kürt-Arap ortaklığıyla yönetilmesine dair bir anlaşma olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan Ahmed Hisso, Tel Abyad'ın kurtarılması için YPG ve Burkan el-Fırat ile ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun işbirliği yapacağını söyledi. Hisso, Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılmasıyla birlikte Kobani ile Haseke arasında bağlantı kurulacağını belirtti.

YPG güçleri, Tel Abyad'ın batısından ve doğusundan ilerlemeye devam ediyor. Kentin doğusundaki birçok köy YPG tarafından özgürleştirildi.