Türkiye, geçiş sürecinde Esad'a 'takılmayacak'

Rusya Devlet Başkanı’nın 10 Ekim’deki ziyaretinde en kritik başlık Suriye olacak. İddiaya göre, Suriye’de Esad’lı bir gelecek öngörmeyen Türkiye, yine de bu sorunun geçiş sürecine ilişkin görüşmeleri tıkamasını istemiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ekim'deki buluşmalarının ana gündemi Suriye olacak.

Habertürk'ten Bahar Bakır ve Deniz Çiçek, 10 Ekim'deki görüşmede Türkiye'nin sunacağı önerilere ulaştıklarını iddia ettiler. İşte o önerilerin özeti:

GEÇİŞ SÜRECİ:

Türkiye, geçiş sürecinde Esad’ın gitmesini savunsa da Suriye krizinin bu konuya takılıp kalmasını istemiyor. Türkiye Esad’ı istememekle birlikte krizin çözümünün önündeki en büyük engelin “Esad’lı mı, Esad’sız mı?” sorusu olduğunu düşünüyor.

Ankara, Suriye’de tüm tarafları kapsayacak ve Cenevre’deki koşulları sağlayacak bir geçiş döneminin önemine değinerek bir an önce Cenevre 3 gibi Birleşmiş Milletler (BM) başkanlığında uluslararası bir zirve ile geçiş için hazırlık yapılmasını istiyor. Bunun için de Suriye muhalefetinin Esad rejimi ile görüşmesini savunuyor.

ATEŞKES:

Kurban Bayramı’nda kısmen sağlanan ateşkesi kalıcı hale getirmek, Ankara için en kritik konulardan biri. Şam'ın Halep’te Kurban Bayramı’nda sağlanan ateşkesi bozduğunu ileri sürerek bunu "iyi niyetli" bulmayan Ankara, Rusya’dan Şam'ın ateşkese sadık kalması için baskı yapmasını istiyor. Ankara, şiddetin azaltılması ve ateşkes sağlanmasının geçiş döneminin önünü açacağını değerlendiriyor.

YARDIMLAR VE HALEP:

Ankara, BM önderliğinde ve ABD ve Rusya’nın gözetiminde yeni bir insani yardım operasyonunun başlatılması ve özellikle Halep’te hastanesiz ve ilaçsız kalan yaralıların tedavisi için rol oynamak istiyor.

ABD-RUSYA GERİLİMİ:

ABD’nin tek taraflı olarak Rusya ile Suriye müzakerelerini kesmesi, Rusya’nın Suriye’de bir tehdit durumunda S-300 füze savunma sisteminin devreye gireceği yönündeki açıklamaları, tansiyonun artmasına sebep oldu. Ankara, bu gerilime son verilmesi ve ortak çalışılması konusuna destek verecek.

‘KİM TERÖRİST?’:

Ankara, ABD ve Rusya arasındaki en büyük tartışma konusunu oluşturan kimin terörist olduğu hususunda uzlaşı sağlanması için çaba gösterecek. Rusya, Suriye’de ılımlı muhalifleri de terörist olarak nitelendiriyor.