TSK'ya ait tankı vuran Tow füzesi Türkiye'den mi gönderildi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, IŞİD tarafından TSK'ya ait tankın vurulmasında kullanılan Tow füzesinin ABD tarafından Türkiye üzerinden muhaliflere gönderilen ancak IŞİD’in eline geçen füzelerden biri olabileceğini söyledi.

Haber Merkezi

Irak’ta Musul yakınlarındaki Başika kampında geçtiğimiz günlerde TSK’ya ait bir tank, IŞİD'in fırlattığı Tow anti tank füzesi nedeniyle hasar görmüştü. IŞİD, dün yayınladığı yeni görüntülerde Suriye sınırında TSK’ya ait üç ayrı tanka daha Tow füzesiyle saldırdığını iddia etti. TSK bu iddiayı yalanlarken sadece bir Fırtına obüsünün hasar gördüğü belirtildi. Obüse hasar veren tanksavar mühimmatının yine bir Tow füzesi olabileceği iddia ediliyor.

FÜZELER IŞİD’İN ELİNE NASIL GEÇTİ?

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Tow füzelerinin IŞİD’in eline nasıl geçmiş olabileceğiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulunarak şöyle konuştu:

“2014 yılının Mart ayında başta İngiliz Times Gazetesi’nde olmak üzere bazı yabancı medya organlarında ABD’nin Türkiye ve Ürdün üzerinden Suriye’deki muhaliflere Tow anti tank füzelerini gönderdiği haberleri yer almıştı. Merak edip arşivlere girenler bu haberleri görecektir. Bu haberlerden birkaç gün sonra Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib’den gelen görüntülerde bu füzeleri Hazm Hareketi adlı Türkiye ile ABD’ye yakın ve ılımlı olarak nitelenen bir örgüt tarafından Suriye Ordusu’na karşı kullanılırken gördük. Ancak Hazm örgütü kısa süre sonra mücadeleye girdiği El Kaideci Nusra örgütüne yenildi ve bu füzeler de başta Nusra ve diğer radikal örgütlerin eline geçti. Ancak anlaşılıyor ki gerek çatışmalar sırasında gerek militanlar arasında örgütler arası saf değişmeler yada para ile satın almalar yoluyla Tow füzelerinin bir kısmı IŞİD’in eline geçti. Ve bunların bazılarının bugün IŞİD tarafından ordumuza karşı kullanılıyor olma ihtimali hayli yüksek” dedi.

Cankurtaran, tırlarla Suriye’ye silah gönderilmesini ifşa edenlerin AKP hükümeti ve Erdoğan tarafından ihanetle suçlandığını hatırlatarak, “Bugün yaşadığımız sorunlara bakarsak asıl ihanet edenlerin o silahları Suriye’ye gönderenler olduğu apaçık ortadadır. Suriye’de tam bir karmaşa var. Gönderilen silahların zaman içinde Türkiye düşmanlarının eline geçebileceğini hesap edemeyenler ülkemizin güvenliğine ihanet etmişlerdir. Bugün olmasa da elbet bir gün bunun hesabını adalet karşısında vereceklerdir” diye konuştu.