Trump'ın açıklayacağı plan 'Türkiye için hayra alamet değil' değerlendirmesi

ABD Başkanı Donald Trump ülkesinin altında kendi imzası bulunan yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni bugün açıklayacak.

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni bugün açıklayacak.

Trump'ın açıklaması öncesi Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’dan gelen Türkiye açıklamaları dikkat çekerken, konuyla ilgili "hayra alamet değil" değerlendirmesi geldi.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel, "Tam bu kritik tarih öncesinde Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’dan gelen “Türkiye radikal İslamcı ideolojiyi destekliyor” minvalindeki değerlendirmeler hayra alamet değil. McMaster Ankara’dan gelen şiddetli tepki sonrasında açıklamasını düzeltmeye çabalamış olsa da ilk çıkışı aslında Trump yönetimi içindeki genel bakışın izlerini taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çamlıbel, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

McMaster’ın, “Radikal İslamcı ideolojinin yardım kuruluşları, medreseler ve dernekler aracılığıyla nasıl ilerletildiğini yeterince dikkate almadık. Suudi Arabistan’ın yıllar önce bu kuruluşlara desteği vardı ama bugün bu ideolojinin ana destekçileri Katar ve Türkiye” sözlerine geri dönersek, bu tür ifadelerin ilk olmadığını hatırlamakta fayda var. Geçen haziranda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki bir konuşmasında Müslüman Kardeşler’in bazı unsurlarının hükümetlerin parçası haline geldiklerini söylerken Türkiye ve Bahreyn’e işaret etmişti. Trump’ın aşırı sağcı eski baş stratejisti Stephen Bannon ekimde El Awsat gazetesine verdiği demeçte, “Türkiye bizim için İran’dan daha büyük tehlike” demişti. McMaster, Londra merkezli düşünce kuruluşu Policy Exchange’deki 12 Aralık tarihli konuşmasında çıtayı daha da yükselterek doğrudan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ismini telaffuz etmekte bir beis görmedi. Dahası McMaster, Türkiye’nin Batı ile büyüyen sorunlarının büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mensubu olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yükselişinden kaynaklandığını ileri sürdü.