Tarihi Soğukçeşme Sokak'ta rant sesleri yükseliyor

Tarihi Soğukçeşme Sokağı'nda yer alan konaklar geçtiğimiz yıl "Keskin Group" tarafından kiralanmış ve konakların içindeki eşyalar Turing tarafından satışa çıkarılmıştı. Şimdi ise "cephe boyama tadilatı" adı altında konakların içinde yıkım ve değişiklik yapıldığı düşüncesi kaygı uyandırıyor.

Damla Baytekin

Sultanahmet'te Ayasofya ile Topkapı Sarayı arasında yer alan Soğukçeşme Sokağı adını sokakta bulunan 1800 tarihli mermer çeşmeden alıyor. Çelik Gülersoy tarafından kurulan İstanbul Kitaplığı'nın da bulunduğu sokakta yer alan Ayasofya Konakları Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu tarafından işletiliyordu. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında ise 12 konak, 1 sarnıç ve tarihi dehlizlerin yer aldığı sokak 10 yıllığına Keskin Group’a kiralandı.

ŞÜPHELİ CEPHE BOYAMA
Bugün sokağa gittiğinizde konakların önünde yer alan branda ile karşılaşıyorsunuz. Brandada Turing şirketinin adı yer alıyor ve "Ayasofya Konakları Cephe Boyama Tadilatı" yazıyor. Ancak konakların içinden yıkım sesleri gelmesi şüphe uyandırıyor. Gerçekleştiren faaliyetler koruma kurulundan izin alınarak mı yapılıyor, cephe boyama yazarken neden yıkım sesleri geliyor gibi sorular ise cevap bulmuyor.

Brandada daha önce restorasyon yazdığı ancak sonra cephe boyama tadilatı olarak değiştirildiği söyleniyor. Fatih Belediyesi'nin sokakta yapılan "cephe boyama"yı denetlemesi gerekiyor, ancak şu an için herhangi bir denetimin olduğunu söylemek mümkün görünmüyor.

EŞYALAR AÇIK ARTIRMA İLE SATILMIŞTI
Konaklar kiralandıktan sonra boşaltılmış ve içlerinde yer alan eşyalar Eskidjı Müzayede tarafından satılmıştı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında turizme destek vermesi için kurulan, Çelik Gülersoy'un yönetimi döneminde ise tarihi yapılara sahip çıkarak restore eden ve turistik amaçlı kullanan Turing kurumu tarafından bugün yapılanlar tartışmalara neden oluyor. Ayasofya Konakları'nda yer alan pek çok eşyayı Çelik Gülersoy'un seçtiği ve konakların iç dekorasyonunda emeği olduğu bilinirken eşyaların müzayede ile satılması tepkilere yol açmıştı.

İSTANBUL KİTAPLIĞI DA TEHDİT ALTINDA
Bir yıl önce sokakta Turing'e at olan yerlerin kiralanmasının ardından Nisan ayında ise Çelik Gülersoy Vakfı'na ait olan kitaplığın kiraya verileceği bilgisi basında yer almıştı. Vakfı yöneten mütevelli heyetinde yer alan üç kişiden ikisinin onayı ile kitaplığın kiralık ilanının verildiği, aslında kitaplığın satışının istendiği ancak bu mümkün olmayınca kiraya verilmesine karar verildiği biliniyor. İstanbul ile ilgili son 400 yılda yazılmış eserlerin hemen hepsi bu kitaplıkta yer alıyor.

KESKİN GROUP SULTANAHMET'İ ELE GEÇİRİYOR
2014 yılında Ayasofya Konakları ile birlikte Turing'in elinde bulunan Sultanahmet'teki Yeşil Evi de kiralayan şirket Yeşil Ev'in içinde yer alan eşyaları istememiş ve eşyalar yine müzayede ile satılmıştı. Yeşil Ev’deki, Halil Paşa’nın “Sultan Abdülmecid” tablosu 1 milyon 650 bin TL’ye alıcı bulmuştu.

Sultanahmet'te bulunan Masrafzade İbrahim Hakkı Paşa’nın tarihi konağı ve hamamının yerine otel yapılmak istendiği ve Keskin Şirketler Grubu tarafından kiralandığı bilgisinin geçtiğimiz günlerde basında yer almasıyla şirketin Sultanahmet'te yer alan tarihi bir binaya daha göz diktiği ortaya çıkmış oldu.