Sırrı Süreyya Önder'den Çiller açıklaması: Darbe komisyonunda ağladı

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu'nun düzenlediği Dünya Barış Günü mitinginde konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Darbe Komisyonu'nda sorularımız üzerine ağlamaya başladı. Gele gele Tansu Çiller'e kadar geldiyseniz size hayırlı, mübarek olsun, alın üstü de sizde kalsın" dedi.

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda düzenlediği miting ile kutladı. Mitinge HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu katıldı.

ÖNDER'DEN ÇİLLER AÇIKLAMASI 

Burada bir konuşma yapan Sırrı Süreyya Önder, eski başbakanlardan Tansu Çiller'in adının Başkan Yardımcılığı için geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Milli görüş meselesi, Tansu Çiller konusunda ağır bir sabıka altındadır. Gençlerimiz bilmezler şöyle oldu; bu kadın 28 Şubat'ın 'şimdi mağduruyum' diye geziniyor ya, seçim meydanlarında ben Refah Partisi ile yani Erbakan ile koalisyon yapmayacağım diye meydan meydan dolaşıp seçim propagandasının bunun üzerine inşa etti. Sonra da onunla koalisyon ortağı oldu. Herkes Darbe Komisyonunda 'Siz Refahla nasıl koalisyon yaptınız, niye yaptınız' diye sordu. Ben 'Niye meydanlarda biz bunlarla koalisyon kurmayacağız dediniz' diye sordum. Sonra koalisyon kurdular. Sebebi neydi biliyor musunuz? O günde bu hırsızlıkla, yolsuzlukla, belki de cumhuriyet tarihinin görülmemiş ebatlarında hırsızlık ve yolsuzlukla itham ediliyordu. Refah ile anlaştılar, üzerine bir şal örttüler. Bunların dini, imanı, kutsalı her ne var ise para söz konusu olduğunda, iktidar söz konusu olduğunda çabucak ortadan kalkıyor. Ben dedim ki 'Ellerinizde Kürtlerin ölüm listeleri var. Bunu ben değil siz dediniz. Nedir bu liste' dedim. Ağlamaya başladı. ‘Bana nasıl böyle bir şey söylersiniz, benim elime o zaman tutuşturmuşlardı’ dedi. Faili meçhul şekilde katledilenlerden birisi, vekilimiz Pervin Buldan’ın eşiydi. Siz de gele gele Tansu Çiller'e kadar geldiyseniz size hayırlı, mübarek olsun alın üstü de sizde kalsın. Türkiye halklarının karnı tok, gözü açık bunlara karşı." 

DEMİRTAŞ'IN MESAJI OKUNDU

Mitingde Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş'ın mektubunu da okudu.

Mektupta Demirtaş şu ifadelere yer verdi:

"Hepinizi Edirne Cezaevi'nden saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bugün İstanbul'da Barış ve Demokrasi mücadelesini büyütmek için bir araya geldiniz. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki barış ihtiyacı her zamankinden günceldir. Barış bölge ve Türkiye halkları için her gün ısrarla tekrarlanması gereken bir hedeftir. Barış mücadelesi asıl barışın imkan ve koşullarının olmadığı zamanlarda önemli ve değerlidir. Bizler barış söyleminden asla taviz vermeyeceğiz. 

Bugün direniş faşizme karşıdır. Direniş savaş politikalarına karşıdır. Direniş zulme, adaletsizlikle ve haksızlıklara karşıdır. Faşizmi kurumsallaştırmak isteyen iktidara karşı direnen demokrasi güçlerinin mücadelesi siyaseti savaş ekseninden çıkartabilir, barış ve demokrasi zeminine oturtur. Bu mücadele demokratik siyasetin önde gelen amacıdır. Bizler demokrasi ve barış mücadelesine, faşizme ve her türlü adaletsizliğe karşı kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Demokrasi ve adalet barış özgürlük ve eşitlik mücadelesini ortaklaştırmak, bu gidişi durdurmak için önemli bir adım atmak demektir."