Şeriat özlemini dile getiren İsmail Kahraman kimdir? Kanlı Pazar'dan TBMM Başkanlığı'na

TBMM 27. Dönem Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik anayasada olmamalıdır" sözleri, Kahraman'ın ülkedeki en büyük gerici ayaklanmalardan biri olan ve tarihe ‘Kanlı Pazar’ olarak geçen saldırının faillerinden olduğunu hatırlattı.

Haber Merkezi

Laikliğin Anayasa'da yer almaması gerektiğini söyleyerek şeriat özlemini dile getiren TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın skandal ifadeleri, 31 Mart Olayları'ndan sonra Türkiye'deki en büyük gerici ayaklanma olan "Kanlı Pazar"ın tetikçisi olan MTTB'nin kontrgerilla yapılanması olan "40’lar komitesi"nde yer aldığını hatırlattı.

KANLI PAZAR'DAN MECLİS BAŞKANLIĞI'NA 
1969 yılının 10 Şubat’ında Dolmabahçe açıklarına demirleyen 6. Filo’nun temsil ettiği Amerikan emperyalizmine karşı, yurtsever öğrenci eylemleri başlatılır. 16 Şubat Pazar günü, "Emperyalizme ve Sömürüye Karşı İşçi Yürüyüşü" düzenlenir.

Yürüyüşe sadece öğrenciler değil, işçi sendikaları, meslek kuruluşları ve sosyalistler de katılacaktır. Aynı zamanda, gerici örgütlenmelerin sosyalistlere açıktan saldırı çalışmaları da sürmektedir.

14 Şubat’ta yapılan ‘Bayrağa saygı’ mitingi, gericilerin gövde gösterisine dönüşür ve Komünizmle Mücadele Dernekleri’nin Başkanı İlhan Darendelioğlu, Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) Cağaloğlu’ndaki merkezinde “… Pazar günü komünistler miting yapacak, biz bu mitingde savaşacağız. Silahı olan silahıyla, olmayan baltasıyla gelsin…” der. Öğrencilerin 1968’de öldürülen Vedat Demircioğlu anısına düzenlediği eylemler de yine gericiler tarafından hedef gösterilir.

TETİKÇİ KOMİTENİN YÖNETİCİSİ İSMAİL KAHRAMAN
Öğrenciler, 10 Şubat’ta Dolmabahçe Rıhtımı gönderine, 11 Şubat günü ise İstanbul Beyazıt Yangın Kulesi’ne Demircioğlu anısına bayrak çekerler. Gerici basında bu olay, ‘Kuleye kızıl bayrak çekildi’ olarak verilir. Önceki Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, o dönem MTTB İcra Kurulu Başkanı’dır.  İsmail Kahraman'ın ismi Abdullah Gül'ün icra başkanlığını yaptığı MTTB'nin kontrgerilla yapılanması olan "40’lar komitesi"nde vardı. Komitenin amacı ise “üniversite ve üniversite dışında İslamcı öğrencilerin güvenliğinin sağlanması ve eylemlerin daha etkinleştirilmesi” idi. Ve bu komitenin yönetiminde de yine İsmail Kahraman bulunuyordu.

İsmail Kahraman MTTB’nin düzenlediği bir “Komünizmi Telin” mitinginde konuşma yapıyor. (Beyazıt Meydanı, 1968)

Gümüşsuyu’nda İstanbul Teknik Üniversitesi önünden Taksim’e doğru yürünürken, grubun küçük bir kısmının Taksim Meydanı’na girmesinin ardından, polis, bombalar atarak kalan kitleyi dağıtır. O esnada, Dolmabahçe Camii’nden Taksim Parkı’na gelerek hazır bekleyen Kahraman'ın liderleri arasında olduğu gerici grup, alana giren antiemperyalist yürüyüşçülere saldırır. 1500 polisin gözleri önünde yaşanan saldırı esnasında, yaralananlar bir de polis tarafından dövülür ve gözaltına alınır.

Saldırı esnasında, TİP üyesi Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı işçiler öldürülürken, yüzlerce kişi de yaralanır. Saldırının ardından, gerici kitle alanda miting yaptıktan sonra Saraçhane’ye kadar bir yürüyüş gerçekleştirir.

REFAH-FAZİLET-AKP
Daha sonra MTTB 48 Dönem başkanlığını yapan İsmail Kahraman, 1974 yılında Çalışma Bakanlığı'nda, bakan müşaviri oldu. 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde Refah ve Fazilet partilerinden milletvekili olarak yer aldı. AKP'nin yeni anayasasına destek veren gerici vakıflardan "İlim Yayma Vakfı"nın kurucu üyesi olan Kahraman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı da yaptı.