Sarraf davası beşinci gününde: İtiraflar sürüyor

ABD'de sürmekte olan ve Rıza Sarraf'ın tanık olduğu davanın bugünkü duruşması çapraz sorgu yöntemi ile yapıldı.

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı dava sürüyor.

Davada tanık olmayı kabul eden Rıza Sarraf, New York’ta devam eden mahkemede ifade vermeyi sürdürecek. Bugünkü duruşmada Sarraf'ın, Hakan Atilla'nın avukatları tarafından sorgulanması bekleniyor.

YARGIÇTAN AÇIKLAMA

Yargıç Berman salona girdi ve herkesin oturmasını rica etti. Berman, kamuoyunun delillere erişmesine ilişkin konuştu.

- Taraflar belgeleri dosyadan çıkarmak istedi ancak Berman bunların yeniden dosyaya konmasını talep etti.

Berman, "Bunu yaptım çünkü bence herkesin (tüm delillerin ve bunların taşıdığı önemin) iki tarafını da görmesi önemli" dedi.

Berman, koruma emri kapsamında olan dosyalardan birinin kamuoyunun erişimine açıldığından bahsetti. Çünkü dosya halihazırda yayınlandı.

Berman ayrıca Zarrab'ın cezaevindeki konuşmalarına ait ses kayıtlarının "Brady" kapsamında olmadığına karar verdi. Bu kararla birlikte Atilla'yı temize çıkaran delillerin haksız surette savunmaya verilmemesi gibi bir durum söz konusu olmayacak.

- ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'e göre ise, bu ses kayıtları, Sarraf'ı güvenilirlik konusunda itham etmek amacıyla kullanılabilir.

- Mahkemede bazı Türkçe ses kayıtları dinletildi. 

- Ses kayıtlarının dinlenilmesinin sonlanlandığı salonda, kısa bir aradan sonra çapraz sorgu başlayacak. 

- Sarraf, bazı "siyasi bağlantıları" olan avukatıyla 2014 yılına ait mesajlaşmaları okuduğunu söyledi. Adı geçen avukat Mustafa Doğan İnal. Mesajlara ilişkin soru sorulmazken, yazışmalar delil dosyasına eklendi

- Davayı aktaran gazeteci Klasfeld düzeltme yaptı: Sarraf'ın doğrudan sorgusu bitmiş değil. 

- 5.1 milyon avroluk tavuk but satışına ilişkin bir belgeden bahsediliyor. "Şu ana dek dondurulmuş tavuk but ticaretine girdin mi?" sorusu yöneltilen Sarraf, "Tavuk ticareti hiç yapmadım efendim" yanıtını verdi.

- Sarraf'ın Royal Maritime şirketi üzerinden dondurulmuş tavuk but ve zeytinyağı satışlarına ilişkin faturalar düzenlediği anlaşıldı. Sarraf'ın ifadesine göre, 745 ton dondurulmuş tavuk göğüs için 5.1 milyon euroluk ve 1011 ton zeytinyağı için de 5 milyon eurodan fazla satış yapıldığı gösterilen belgeler düzenlendi.

DAVADA ÇAPRAZ SORGU BAŞLADI

Çapraz sorgu başladı. 

- Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming'in çapraz sorgusunda Zarrab'la geçen diyalog:

Fleming: Atilla'ya hiç rüşvet vermediniz, değil mi? Sarraf: Hayır, Atilla'ya hiç rüşvet vermedim.

Fleming: Ve Atilla sizden hiç para istemedi?  Sarraf: Doğru, Atilla benden hiç para istemedi.

Fleming: Sizden hiç bir zaman hoşlanmadığının farkında mıydınız?  Sarraf: Evet, doğru. 

Fleming: Ve Halkbank ile iş yaptığınız dönemde, Atilla'yı Süleyman Aslan'a şikayet ettiniz. Sarraf: Bazen efendim. 

Duruşmada ayrıca Zarrab'ın Süleyman Aslan'la bir telefon konuşmasında Atilla için "çarka çomak sokan biri" dediği belirtiliyor.

- Atilla'nın avukatı Fleming, Sarraf'a WhatsApp konuşmalarının dökümlerini sordu. İkili arasında hiç mesajlaşma olmadığı belirtiliyor.

Sarraf, Atilla ile dört kez telefonda görüştüklerini hatırladığını söylerken, Fleming "Bu kayıtlı konuşmaları bir kez bile dinlemeden mi suçunuzu itiraf ettiniz?" diye sordu. 

Fleming sorgusuna Ekim 2012'de İran'la yapılan bir iş toplantısı sorusu ile devam etti. Sarraf, bu toplantıda Atilla'nın da olduğunu ifadesinde belirtmişti. Fleming ise, Sarraf'ın FBI'ya verdiği ifade ile tanık kürsüsünde verdiği ifadenin çeliştiğini savundu.

SARRAF, ATİLLA'NIN AVUKATININ İDDİASINI REDDETTİ

- Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, Sarraf'ın Rusya'daki işlemlerine ait 15 milyor dolar nakit parayla Türkiye sınırında durdurulduğunu iddia etti. Sarraf bu iddiayı reddetti.

- Sarraf çapraz sorguda "yalan söylemenin ABD hapishanesinden çıkmanın en hızlı yöntemi olduğu" şeklindeki sözlerini kabul etti.

- Fleming'in sorusu üzerine Sarraf, İran'a girişinin yasaklandığına dair bir bilgisi olmadığını, ülkeye gitmemesinin nedenininse "hayat tarzı" olduğunu söyledi.

SARRAF, SALONDA KAHKAHALARA NEDEN OLDU

- Sarraf,  davadan sonraki herhangi bir aşamada yeni bir kefaletle serbest kalma başvurusu yapılabileceğini söyledi. Avukatın "artık hapishanede değilsiniz değil mi" sorusunu Sarraf "Doğru, MDC'de (Metropolitan Detention Center) değilim" diyerek yanıtladı. MDC, Brooklyn'de bulunan federal hapishane.

- Avukatın hapishaneyi kastederek "Güzel bir yer değil, değil mi" sorusuna Sarraf, "MDC'ye karşı saldırgan olmamalıyız" yanıtı vererek salonda kahkahalara neden oldu.

- Avukatın "ne verirlerse onu mu yediniz" sorusunu Sarraf, "Doğru değil efendim" sözleriyle yanıtladı. Sarraf, hapishanede kendileri için yemek pişirmenin mümkün olduğunu söyledi.

SARRAF, SAVCILIKLA YAPTIĞI ANLAŞMA KONUSUNDA SIKIŞTIRILIYOR

Avukat Fleming, Sarraf'ı savcılıkla yaptığı anlaşmayla ilgili sorularla sıkıştırıyor:

Fleming: Bundan sonra hiçbir suç işlememeniz gerekecek. Sarraf: Evet

Fleming: Bunun karşılığında işlediğiniz tüm suçları itiraf edecek, ABD hükümetine yardım edeceksiniz. (...) Ama anlaşmanıza göre bundan çok daha fazlasını yapmanız gerekecek. Soruşturmaya "diğerleriyle" ilgili somut bilgilerle destek vermeniz gerekecek. Size yıllarca yıllarca hapiste yatabileceğiniz söylendi. Doğru mu?

Sarraf: Evet hanımefendi, doğru.

- Sarraf'ın avukatlarından birisi, eski New York Belediye Başkanı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasındaki önemli destekçilerinden Rudy Giuliani, diğeri ABD'nin eski Adalet Bakanı Michael Mukasey'di.

- Fleming: Avukatlarınız siyasi aracıları kullanarak bırakılmanızı garantilemeye çalıştı mı? Yani Rudy Giuliani ve Michael Mukasey? Sarraf: Hukuka uygun olarak, bazı çabalarda bulundukları doğru.

Bu diyaloğun ardından avukat, Giuliani ve Mukasey üzerinden "kendini sağlama alma" çabalarının başarısız olması sonucu Sarraf'ın "öfkelendiğini" savundu.

Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Flemming, Rıza Sarraf'ı, FBI ile işbirliği yapmaya başlamasına kadar geçen süreç konusunda sorguladı:

Fleming: Rudy Giuliani ve eski adalet bakanı Michael Mukasey'i serbest bırakılmanızı sağlamaları için tuttunuz değil mi? İlk bir sene bunun işe yarayacağını düşündünüz?
Sarraf: Bunun olabileceğini düşündüm hanımefendi.
Fleming: Ve gerçekte bunun gerçekleşmemesi nedeniyle Türkiye'deki insanlara kızgındınız değil mi?
Sarraf: Hiç kimseye karşı kızgın değilim hanımefendi.

İLK KEZ ZENCANİ SORUSU 

- Sarraf, ilk kez İran’da ortağı olarak bilinen Babek Zencani ile ilgili sorulara cevap verdi. Zenjani ile ortaklığı olduğunu yalanlayan Sarraf, sadece işbirliği yaptığı kişilerden biri olduğunu kaydetti.

-Cathy Flemming, bu cevap sonrası FBI ile işbirliği noktasını sorgulamaya başladı: 

Fleming: Ağustos 2017'de Amerikalı avukatların, ikinci kez senin adına Amerikan devletine teklifte bulundu değil mi?

Sarraf bunun doğru olmadığını söylese de, Flemming Ağustos 2017 tarihindeki buluşma üzerinde Reza Zarrab'ı sıkıştırdı. 

Sarraf görüşmeyi kabul etti ve devamında FBI ile görüştüğünü ve bildiklerini anlatmaya başladığını açıkladı. 

Rıza Sarraf işbirliği anlaşmasından önce 12 kez, sonrasında ise hemen hemen her gün savcılık yetkilileri ile buluştuğunu kabul etti. 

Flemming: Ağustos 2017'den sonra savcılık yetkilileri işe 35'den fazla görüşme yaptığını söylemek doğru olur mu?
Sarraf: Sayıyı hatırlamıyorum hanımefendi.

Duruşma bu sorgu sonrası öğle arasına girdi.

'TUTUKLANDIĞIMDA ÜZERİMDE 102 BİN DOLAR VARDI'

Sarraf'ın çapraz sorgusunun ilk günü verilen öğle arasından sonra yeniden başladı.

- Özel uçağı olduğu iddiasını yalanlayan Sarraf, "Tutuklandığımda üzerimde 102 bin dolar vardı"dedi. Avukatın, "Bu para Disney World'e yaptığınız gezi için miydi?" sorusuna "Bu, 10 günlük gezide 7 kişi için ihtiyacımız olan paraydı" yanıtını verdi.

- Atilla'nın avukatı Cathy Flemming, Sarraf'ın savcılığın ilgilendiği kişilere "tuzak kurarak" onları tutuklanabilecekleri yerlere getirmeyi önerip önermediğini sordu. Sarraf  "Eğer böyle bir istek gelirse ben bunu yerine getirmek zorundaydım. Savcılık makamına Bay Rejai'nin sık sık Almanya'ya seyahat ettiğini söyledim" dedi.

- Flemming, Sarraf'ın savcılara, "Rejai'nin kendisine 15 - 20 milyon dolar borçlu olduğunu, bu sayede tuzağa düşürülebileceğini önerdiğini açıkladı. Sarraf paranın 14 milyon dolar olduğunu ve bunu önerdiğini kabul etti.

- Cathy Flemming'in Sarraf'ın cezaevinde sentetik esrar içerken yakalandığını söylemesi üzerine: Sarraf "Bunun suç olup olmadığını bilmiyorum. Cezaevinde yasak olabilir" dedi.

Flemming: Yargılanmadığın bu suçların tamamı tutuklandıktan sonra gerçekleşti değil mi? Sarraf: Evet.

- Flemming, savcılığın "rüşvet ve hayat kadını ayarlamak" suçlarından da Sarraf'ı yargılamamasını irdeledi. Bunun üzerine savcılık suçlu anlaşmasını paylaşmaktan "mutlu" olacaklarını açıkladı.

- Mahkemedeki muhabirlerden Pete Brush, Sarraf'ın bir gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdiğini kabul ettiği ifadesini şöyle aktardı: Sarraf paranın "Türk avukatları" tarafından verildiğini, paranın alkol, cep telefonu ve bir soğuk algınlığı ilacı için olduğunu açıkladı.

- Sarraf, gardiyana ait telefonu kullanarak kızıyla görüntülü konuşma yaptığını, avukatlarını aradığını ve diğer tutuklulara para vererek onlardan kontör satın aldığını kabul etti. Ancak, bilgisayar odasında kendisi için yer tutmaları karşılığında insanlara para verdiği iddiasını reddetti.

- "Tüm bu suçlardan ne kadar para kazandınız?" sorusuna Sarraf, "Tam olarak hatırlamıyorum." cevabını verdi. Avukatın "Aşağı yukarı ne kadar?" sorusu üzerine Sarraf, "Tam olarak hatırlamıyorum ama 100 milyon dolar olabilir. Belki de 150 milyon dolar" diye cevap verdi. 

- Bank Mellat ile ve bu bankaya ait Mellat Exchange şirketiyle de çalışıyor muydunuz? sorusuna karşı Sarraf, "Bank Mellat'a bağlı olan Mellat Exchange ile çalıştığım doğrudur." cevabını verdi. 

- Sarraf, babasına ait Al Nafees Exchange şirketi ile "herhangi bir ortaklığının olmadığını, bu şirkette herhangi bir hissesi olmadığını" belirtti. Sarraf'ın babasının ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle suçlandığı belirtilirken, Fleming, Sarraf'ın babasının para cezası ödediğini söyledi ancak Sarraf böyle bir şey olmadığını kaydetti. 

Fleming'in bazı ses kayıtlarını delil olarak sunduğu aktarıldı. Verilen kısa bir aranın ardından duruşma yeniden başladı. 

Sarraf, Atilla hakkında kendisine yöneltilen sorulara karşılık "Ben onun patronu değildim, yaptığı faaliyetlerin kapsamını bilmiyor olabilirim." cevabını verdi. 

Duruşma sona erdi. Yarınki oturum TSİ 17:15'te başlayacak.