Sanatçılar Girişimi: Cumhuriyetin idam fermanına hayır!

Tanınmış pek çok sanatçı ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin bir araya geldiği Sanatçılar Girişimi adlı platform, referandum bildirisi yayınladı. "Cumhuriyetin idam fermanına hayır" başlıklı bildiride, "Kitlesel, dev gösterilerde bir araya gelerek hayır haykırışlarımızı ulusal bir koroya, ortak bir haykırışa, bir büyük Türkiye sesine, demokratik bir tavra dönüştürelim"…

Haber Merkezi

Farklı alanlardan pek çok sanatçının ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin bir araya geldiği Sanatçılar Girişimi, referanduma öncesinde "Cumhuriyetin idam fermanına hayır" başlıklı bir bildiri yayınladı. 

Aralarında Ataol Behramoğlu, Rutkay Aziz, Orhan Aydın, Bedri Baykam, Fırat Arapoğlu, Nur Sürer, Tamer Levent, Berhan Şimşek, Tilbe Saran, ADD Başkanı Tansel Çölaşan, ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral'ın da bulunduğu yüzlerce kişi, Sanatçılar Girişimi bildirisini imzaladı. 

İŞTE O BİLDİRİ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ YIKILMAK İSTENİYOR

Bildirinin tamamı şöyle: 

Türkiye Cumhuriyeti yüz yıla yaklaşan tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar görülmedik dev bir tehdit karşısındadır.

Demokrasi, çoğulcu parlamenter sistem, evrensel insan hakları, laiklikle beraber çağdaş hukuk kuralları ve değerleri, yani bütünüyle Türkiye Cumhuriyeti yıkılmak üzeredir.

Çocuklarımızın geleceği, kadınlık onuru, emeğe saygı, düşünme ve örgütlenme özgürlükleri, gençliğin mutlu bir yaşam beklentisi, her yaşta her kişinin hakkı olan huzurlu, güvenli, korkusuz bir günlük yaşam umudu gibi tüm  yaşamsal değerler diktatörlük heveslilerinin keyfine kalmış bir oyuncağa dönüştürülmektedir.

Bu konularda en ufak bir kuşku duymak, duraksamak, vurdumduymazlık ve adam sendecilik yapmak bağışlanamaz bir gaflet değilse eğer, utanç verici bir korkaklık, insan onuruyla bağdaşmayacak bir  teslimiyetçilik, vatan değerlerine karşı kabul edilmesi akla bile gelemeyecek bir suçtur, bir işbirlikçiliktir.

Türkiye Cumhuriyeti göz göre göre yıkılmak isteniyor!

Bu enkazın altında kalmaktan kurtulacaklarını sanan kişi ya da çevreler varsa, yıkıcılar da aralarında olmak üzere, ağır ve geri dönüşü çok zor olan bir yanılgı içindedirler.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin yok edilmesiyle ülkemizin çağdaş ülkeler topluluğunun dışına savrulması hepimizin, herkesin sonu olacaktır.

Öyleyse, bir an gecikmeksizin güçlerimizi birleştirelim!

Bir an önce demokratik tepki hakkımızı kullanarak, bu ülkenin kadınları, sanatçıları, kitle ve meslek örgütü temsilcileri, emeğin temsilcisi sendikalar da katılarak oluşturacakları güç birliğiyle, bu korkunç gidişata dur diyelim. Aynı tepkileri ödünsüz olarak vermeye kararlı istisnasız tüm muhalefet partilerinin de katılımıyla, kitlesel, dev gösterilerde bir araya gelerek “Hayır!” haykırışlarımızı ulusal bir koroya, ortak bir haykırışa, bir büyük Türkiye sesine, demokratik bir tavra dönüştürelim!