Samsun'da 'Opera' durağının iadesi için sanatseverler harekete geçti

Geçtiğimiz günlerde Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki tramvay hattında Opera durağının ismi Büyük Cami olarak değiştirilmişti. Dün itibariyle Samsunlu Sanatseverler adına yapılan bir açıklamayla Opera adının durağa iadesi için imza kampanyası başlatıldı.

Haber Merkezi

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin isim değişikliği için gerekçe gösterdiği kamuoyu talebinin Opera'ya "kültürümüzde yok" diyerek karşı çıkan AKP'liler ve gerici medyaya dayandığı ortaya çıktı. AKP'li İlkadım Belediyesi ve onun yerel medyası akasyam.com geçtiğimiz aylarda Samsun Opera ve Bale Müdürlüğü'nü Kuran düşmanlığı yapmakla hedef göstermişti.

Mart ayında Opera'da  bulunan Atatürk Kültür Merkezi'ne İlkadım Belediyesi'nin davetlisi olarak gelen Kanal 7'nin sahur programı sunucusu Ömer Döngeloğlu, ‘Milli Ruh ve Milli Heyecan’ başlıklı konferansında Samsun Asarcık Kuran Kursu için para toplanmasını istemiş, Opera ve Bale Müdürlüğü buna engel olmuştu. Olay yerel basında Opera'nın '28 Şubatı aratmayan Kuran düşmanlığı' olarak haberleştirilmişti.

Durağın isim değişikliğinin Opera karşısında tırmandırılan bu tepkinin peşinden gelmesi dikkat çekiyor. Sosyal medyada tepkiyle karşılanan isim değişikliğiyle ilgili dün Samsunlu Sanatseverler adına bir imza kampanyası başlatıldı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hitap eden çağrının change.org sitesinde tam metni şöyle:

"6 Haziran 2016 tarihinde, aldığınız bir kararla sessiz sedasız bir şekilde Atatürk Kültür Merkezi önünde bulunan Opera tramvay durağının adının değiştirildiğini gazetelerden öğrendik.

Opera, tiyatro, bale gibi kurumlar sanatın en yetkin alanlarındandır. Bu sanat dallarının bir şehirde icra edilmesi toplumun gelişimi için önemlidir. Ayrıca bu sanat dallarının bir şehirde sıkça vurgulanması şehre kimlik kazandırır. Öyle ki, Samsun'da bir tramvay durağının adının Opera olması Samsun için bir değer oluşturuyordu. Bu, Samsun dışından gelen dostlarımızın övgüyle bahsettikleri bir konuydu, biz Samsun halkının gururuydu.

Yakın zamanda yaptığınız değişiklik ise Samsun için büyük bir hayal kırıklığıdır. Opera tramvay durağının adının ironik bir şekilde Büyük Cami yapılması kabul edilemez. Üstelik bu değişikliği Ramazan ayının ilk günü yapmanız düşündürücüdür. Artık din kurumları ile sanat kurumlarını karşı karşıya getirmekten vazgeçin.

Tarafınıza çağrımız şudur, Opera tramvay durağının ismini bir an önce iade edin.

Samsunlu Sanatseverler"