Referandum öncesi 'anket' yalanları başladı: Binali Yıldırım ne düşünüyor?

Yıllar önce AKP tarafından "dolandırıcı" ilan edilen ve sonrasında AKP lehine anket sonuçlarıyla birlikte "güvenilir" hale gelen ORC, bu kez Türkiye'nin 6 bölgesinde "evet" oyu çıkacağını, Ege'de ise çok az farkla "hayır" çıkacağını ileri sürdü. ORC'nin bu sonuçlarına rağmen Abdulkadir Selvi, Başbakan Binali Yıldırım'ın "evet"…

Haber Merkezi

Daha önce Melih Gökçek'i "yılın belediye başkanı" seçen ORC adlı araştırma şirketi, şimdi de başkanlıkla ilgili bir anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Referandumda evet oylarının yüzde 62, hayır oylarının ise yüzde 38'de kalacağını ileri süren ORC, bölgelere göre oy dağılımında ise sadece Ege'de "hayır" çıkacağını iddia etti.

Güneydoğu'da yüzde 66, Karadeniz'de yüzde 70 evet çıkacağını ileri süren ORC'nin bu araştırması akıllara Abdulkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısını getirdi.

Selvi, Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanlarla yaptığı toplantının ayrıntılarını paylaşırken, Yıldırım'ın hayır çıkma ihtimali dolayısıyla kaygılı olduğunu belirtti.

AKP kulislerine yakın isimlerden olan Selvi, yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Referanduma ilişkin kaygılı değerlendirmeler yapılıyor” dedim. Biraz açmak istiyorum. 

“AK Parti’nin oy oranı yüzde 49. Referandumda bunun yüzde 40’ının oy vermesini beklememiz lazım. 1 Kasım’da ülkede istikrar olsun, ekonomik kriz olmasın, Türkiye beka sorunu yaşanmasın diye AK Parti’ye oy veren bir kesim var. Bunların oranı yüzde 9’a ulaşıyor. Bunlar, başkanlık sistemine karşılar” diyorlar. 

Bakanlar, kamuoyunu ikna etmeye yönelik kampanya yürütülürken, ikinci bir çalışmanın da AK Parti’ye oy veren ama başkanlık sistemine karşı olanlara yönelik olarak yapılmasını öneriyor. “AK Parti, AK Parti seçmenini ikna etmeli” deniliyor.

MHP’ye yönelik değerlendirmeler de yapılıyor.

“Bahçeli, Anayasa oylamasında Meclis’te oturarak grubuna büyük ölçüde hâkim oldu. Beklenenin dışında fire olmadı. Ancak tabanda durum farklı. MHP tabanında Meral Akşener’in de belirli ölçüde bir hâkimiyeti var. MHP’nin oy oranı yüzde 12. Referandumda evet oyu vereceklerin oranı yarı yarıya olur.” 

AK Parti, Anayasa değişikliğini MHP ile birlikte yaptı ama referandum kampanyasının ayrı ayrı yürütülmesi kararlaştırılıyor. Başbakan Binali Yıldırım da bunu ifade etti. 

Bu durumda referanduma gidilirken evet cephesinin yüzde 46 seviyesinde olduğu tespiti yapılıyor. Kürt oylarını kazanmaya yönelik olarak ayrı bir strateji oluşturulması öneriliyor. 

SABAH VE ORC AYNI, HABERLER FARKLI...

Sabah'ın internet sitesinin manşetinden "6 bölge evet diyor" şeklinde duyurduğu ORC anketi, aynı şirketle ilgili 2011'de yine Sabah tarafından yapılan haberi akıllara getirdi.

O dönem şirketin bakanların performansına ilişkin yaptığı haber Sabah tarafından hedef alınmış, ORC'nin CHP'ye naylon fatura kestiği öne sürülmüş ve şu ifadeler kullanılmıştı:

“ORC'nin danışmanı Mehmet Murat Pösteki'nin de dolandırıcılıktan işlem gördüğü ortaya çıktı. Sahibi olduğu Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'ne 2009'da düzenlenen operasyonda CHP'ye kesilmiş yüklü miktarda fatura bulundu.

Sabah'ın aynı şirketin AKP lehine anketler yapması sonrası şirkete ilişkin tutumu da değişmiş durumda...