Promosyon vaadiyle, emeklileri bankalara borçlandıracaklar

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilerin maaşını çekeceği bankadan ödenecek olan promosyonu, emekliler için çileye dönüştürdü. Promosyon şartları ağır, öyle ki kimi uygulamalar bankalara, emekliyi borçlandırmak için fırsat veriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilerin maaşını çekeceği bankadan ödenecek olan promosyonu, emekliler için çileye dönüştürdü.

Emeklilerin, promosyon alabilmeleri için bankaların öne sürdüğü şartları kabul etmeleri gerekiyor.

Buna göre bankalarla varılan anlaşmayla, emekliler promosyonlarını tek seferde alamayacak. Paranın alınması için her emeklinin 3 ay içinde bir kamu bankasıyla tek tek sözleşme imzalaması gerekiyor. Üstelik bu şart; maaşını herhangi bir kamu bankasından alan emekliyi de kapsıyor.

Bankayla anlaşma imzalayan emeklilerin, maaşını üç yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt etmesi gerekiyor. Üç yıl dolmadan herhangi bir nedenle, maaşını başka bir bankaya taşımaya kalkan emekliden, almış olduğu promosyon miktarı kesilecek.

Bu, promosyon karşılığında emeklilerin maaşına SGK tarafından bloke etme yetkisi verilmesi anlamına geliyor.

Öte yandan promosyon ödemesi almak isteyen emekliler, her ay ödediği iki sabit fatura (elektrik, su vb) için bankaya otomatik ödeme talimatı vermek zorunda. Yani, emeklinin hesabında sürekli para bulundurması gerecek. Kişinin hesabında para bulunmazsa, banka otomatik ödeme talimatıyla faturaları tahsil edecek ve faiz işleteceği bir kredili mevduat hesabı açtıraracak.

'OLDU OLACAK İPOTEK İSTESEYDİLER'

CHP milletvekili Barış Yarkadaş da, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Hükümetin 1 Kasım 2015 seçimlerinden beri emeklilere çile çektirdiğini söyleyen Yarkadaş şöyle konuştu; 

"1 Kasım 2015 seçimlerinden önce Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye dağıtılacağı sözü verdi. AKP hükümeti hemen harekete geçerek, 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi kararını aldı. Fakat aradan 1 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen bu konuda bir adım atılmadı.
Hükümeti emekli vatandaşlarımıza verilen sözün tutulması için defalarca uyardık. Öyle ki Bakanlar arasında bile tutarsızlıklar oldu. Önceki Bakanın verdiği sözü, göreve gelen Bakan inkar etti. Böyle bir söz vermedik dedi. Verilen sözleri belgeleriyle ortaya koyduk. Promosyon sözü buzdolabına konulmuşken Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’den referandum aralığında geçmesiyle birlikte AKP harekete geçti. 11 milyona yakın emekli vatandaşımıza tam da muhtemel referandum tarihi öncesinde promosyonların yatırılacağı Bakan tarafından açıklandı.
İktidar medyası ise bu haberleri adeta petrol-altın bulunmuş şeklinde açıkladı. Promosyon şartları netleşince, bunun bir balondan ibaret olduğu ortaya çıktı. Bu şartlar emeklilere işkencedir. Hükümet referanduma yönelik bu siyasi yatırımını da yüzüne gözüne bulaştırmıştır. Ortaya konulan şartlar adeta emeklileri bankaların rehin almasına olanak veriyor. Oldu olacak bari ipotek isteseydiler.”