Polisten şüpheliye kuru sıkılı, elektro şoklu işkence

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon sırasında işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Ankara’da narkotik polisinin bir grup şüpheliyi bir inşaatta tekme tokat dövdükleri, kuru sıkı silahla ateş ederek psikolojik baskı yaptıkları iddiasıyla soruşturma açıldı.

Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, soruşturma kapsamında, “uyuşturucu kullanıcısı olan ancak satıcılıkla suçlanan şüphelilerin gözaltına alındıktan sonra Emniyet’e götürülmeden önce boş bir inşaat alanında işkenceye maruz kaldıkları, şüphelilere elektro şok verildiği ve korkutmak için üzerlerine kuru sıkı tabancayla ateş edildiği” iddiaları soruşturuluyor. Soruşturmada ayrıca tanıklar tarafından eşkali verilen bir polisin, şüphelilerden birinin annesine yumruk atarak bayılttığı iddiası da araştırılıyor.

Soruşturma uyuşturucu satıcısı olduğu iddiasıyla tutuklanan F.İ.’nin avukatı Selen Vargün’ün verdiği suç duyurusu dilekçesi üzerine başladı. F.İ.’nin aylık 3 bin TL maaşla önemli bir kurumda uçak teknisyeni olarak çalıştığını, ancak tutuklanması nedeniyle işten çıkarıldığını belirten avukat Vargün, F.İ.’nin biri 8 aylık, diğeri 4 yaşında iki çocuğu olduğunu ifade etti. Müvekkilinin uyuşturucu kullandığı için tedavi olduğunu anlatan Vargün, arkadaşları E.E, İ.S.D, B.A ve İ.A ile birlikte uyuşturucu madde ticareti yaptıkları ve uyuşturucu madde kullandıkları iddiasıyla 27 Mayıs 2015’de Keçiören Yükseltepe Mahallesi’nde Narkotik Büro Amirliğine bağlı sivil polisler tarafından yakalandıklarını kaydetti. Vargün, şüphelilerin yakalandıkları yere gelen 6-7 sivil polisin kimlik göstermeden şüphelileri yere yatırdıklarını, ters kelepçe taktıklarını ve yerde iken tekmeleyip sürüklediklerini anlattı.

KURU SIKIYLA İŞKENCE
Avukat Vargün’ün dilekçesine göre, mahalle sakinlerinin toplanması üzerine polisler iki arabayla şüphelileri Emniyet’e ters istikametteki, MOBESE kameralarının olmadığı bir inşaat alanına götürdü. Boş ve ıssız alanda şüpheliler polisler tarafından dövüldü ve elektro şok uygulandı. Adli Tıp’ta işkence görmediklerini ve F.İ ile İ.A.’nın satıcı olduklarını söylemeleri, aksi takdirde kendilerinin satıcılık suçlamasıyla yargılanacakları, ailelerine ve kendilerine zarar geleceği yönünde tehdit ettiler. İ.A. ve F.İ.’nin üzerine ise korkutmak amacıyla kuru sıkı tabancayla ateş edilerek psikolojik baskı uygulandı.

Avukat Vargün, müvekkili F.İ ve arkadaşlarının hukuka aykırı bir şekilde, işkence ve kötü muameleye dayalı olarak yaratılan delillerle gözaltına alındıklarını ileri sürdü ve işkence yaptıkları iddia edilen polislere ilişkin eşkal bilgilerini savcılığa verdi. Şüpheliler E.E, Z.B, İ.S.D ve B.A’nın emniyet ifadelerinin avukatsız alındığı bilgisini veren avukat Vargün, kötü muamele ve işkenceye N.L ile 15 yaşındaki kızı M.İ.’nin ve İ.A.’nın annesinin de tanık olduğunu ve soruşturmada ifadelerinin alındığını belirtti. Avukat Vargün, polisler hakkında işkenceden dava açılmasını istedi.

MUHBİR AĞI
Vargün ayrıca şu iddialarla bulundu:
“Narkotik görevlileri hemen her hafta Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri Keçiören’in değişik mahallelerine baskında bulunmaktadır. İşkenceye uğrayan gençler özellikle sakalı uzun memuru tarif etmekte, söz konusu baskı orada yaşayan ve uyuşturucu kullanan gençlerin birbirleri aleyhine yalan ifade vermeleri, muhbir olmaları amacıyla sistematik olarak yapılmaktadır.”

ANNEYİ BAYILTAN YUMRUK
Anne N.A da ifadesinde, oğlunu ve F.İ.’yi polislerin gözaltına aldığını duyunca olay yerine gittiğini belirterek şunları anlattı: “Gitiğimde oğlumu ve F.İ.’yi polis olduğunu öğrendiğim sivil şahıslar tekme ve Tokatla darp ederek arabanın içine koydular. Bir polise ‘Benim çocuğumu niye alıyorsunuz?’ diye sordum. Bu polis ‘İyi bir çocuk olsaydı götürmezdik, anne olduğun şimdi mi aklına geldi’ diyerek bağrıma vurdu, yere düştüm, bayılmışım. Kendime geldiğimde polisler oradan ayrılmıştı.”