'Pembe' otobüs yetmedi, sırada 'pembe' internet kafe var!

Kalkınma Bakanlığı, örnekleri sadece İran ve Afganistan’da olan ve "Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında hazırlanan "kadınlara özel internet kafe" projesiyle yeni bir gerici uygulamaya adım atıyor.

Geçtiğimiz senelerde AKP'liler tarafından uygulanması önerilen ve Özgecan'ın öldürülmesinden sonra tekrardan gündeme gelen "pembe otobüs" projesinden sonra şimdi de sırada pembe internet kafeler var.  Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan "kadınlara özel internet kafe" projesinin örnekleri ise sadece İran ve Afganistan’da görülüyor.

Sadece kadınların kullanabileceği "pembe otobüs" projesi geçtiğimiz yıl gündeme gelmiş ve oldukça tepki toplamıştı.

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre, şimdi de sadece kadınların girebileceği internet kafeler hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Kalkınma Bakanlığı, 2015-2018 için Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında “İnternet Kafelerin Şartlarının İyileştirilmesi Eylemi” bulunuyor.

Bu kapsamda internet kafeler için hazırlanan en dikkat çeken maddede, “İnternet kafelerin kullanımını teşvik etmek için kadınlara özel, 16 yaş altı çocuklara yönelik, sadece internet gibi farklı işletme modelleri değerlendirilecektir” deniliyor. Böylece kadınlar ve 16 yaş altı çocuklar için özel internet kafeler açılacak. Eylem planı kapsamından söz konusu maddenin olduğu grup 2015 yılında hayata geçirilecek.

ÖRNEKLERİ SADECE İRAN VE AFGANİSTAN'DA VAR

Kadınlara özel internet kafeler ilk olarak İran’da açıldı. 2007 yılında hayata geçirilen sadece kadınların girebildiği internet kafe işletmeleri dünyadan büyük tepki toplamıştı. Kadınlara özel diğer bir internet kafe de 2012 yılında Afganistan’da açıldı. Afganistanlı bir grup kadın aktivist tarafından hayata geçirildi. Afganistan’da kadınların gidebileceği bir internet kafe olmadığını ifade eden grubun sözcüsü Sahar Gul, ülkedeki internet kafelerin nerdeyse hepsinin erkeklerle dolduğunu ve kadınların rahatlıkla internete giremediğini ifade etti. Her iki ülkede de kadınlara özel internet kafe işletmelerinin sayısı artmaya devam ediyor.