Patronlar harekete geçti: Sermaye örgütleri Rusya yolcusu, 15 şirket ihale daveti aldı

Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci, patronlar cephesinde ilk meyvelerini vermeye başladı. Türk inşaat firmalarının 15 ihaleye davet aldığı belirtildi. Çimentoda ilk sipariş maillerinin geldiği ifade edilirken tur satışları başladı. Sermaye örgütleri Rusya ziyaretlerini öne aldı.

Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci, patronlar cephesinde ilk meyvelerini vermeye başladı. Türk inşaat firmalarının 15 ihaleye davet aldığı belirtildi. Çimentoda ilk sipariş maillerinin geldiği ifade edilirken tur satışları başladı. Sermaye örgütleri Rusya ziyaretlerini öne aldı. 

Sabah'ın haberine göre, Türkiye ve Rusya arasındaki normalleşme süreci, patronlar cephesinde ilk meyvelerini vermeye başladı. İnşaat projeleri raftan inerken, Rus tur operatörlerinin bir kısmıTürkiye'ye tatil paketi satışlarına başladı. Çimento sektöründe ilk siparişler geldi.

 

PATRON ÖRGÜTLERİ RUSYA'YA GİDİYOR

Sermaye ve patron örgütleri bayramdan sonraki iş ajandalarının ön sıralarına Rusya ziyaretlerini almaya başladı. Makine Tanıtım Grubu, TÜGİAD, TUGİK ve TİM'e bağlı ihracatçı birlikleri yakın zamanda heyetler halinde Rusya'nın yolunu tutacak. STK temsilcileri özellikle vizelerin yeniden kalkmasıyla bu ziyaretlerin artacağına vurgu yapıyor.

İNŞAAT: TEK GÜNDE 15 İHALE

İki ülke arasındaki iyileşme sürecinde en "kârlı" çıkan sektör inşaat oldu. Türk inşaat şirketleri, Rusya'daki eski iş ortaklarıyla irtibata geçti. İhale yasağı resmi olarak kalkmamasına rağmen Türk firmaları yerel yönetimler üzerinden ihalelere davet almaya başladı. Edinilen bilgiye göre, sadece dün 15 civarında ihale için Türk firmalarının da hazırlanmasına onay çıktı.

GIDA: MEYVE-SEBZEDE HAREKETLİLİK OLACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Rusya arasında düzelmeye başlayan ilişkileri değerlendirdi. Çelik, "Bu durum büyük hareketlilik sağlayacak. İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek" dedi. Bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, 15-20 gün kadar önce iki ülkenin tarım bakanlıkları düzeyinde temaslar yapıldığına dikkat çekerek, "O zaman da iki ülkenin üreticisi üzerinde yarattığı etki konusunda her iki taraf da hemfikirdi. 6-7 aydan beri yaşanan bu kötü dönem inşallah bir daha yaşanmaz. Tamamen kapanmış olmasını diliyorum" diye konuştu. Bakanlar Kurulu'nda konunun enine boyuna değerlendirileceğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: "İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek. Bu süreçte başka ülkelerin üzerinden ürünleri ulaştırmaya çalıştık, yeni pazarlar bulduk ama bunun bir maliyeti vardı." 

TURİZM: TUR SATIŞLARI BAŞLADI

Rus tur operatörlerinin bir kısmı Türkiye tatil paketi satışlarına başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye yönelik tur satışı ve charter uçuşları kapsayan yaptırımların kaldırılmasına yönelik kararnameyi imzalamasının ardından turizmde de hareketlilik başladı. Aralarında Tez Tour ve Pegas Turistik gibi tur şirketlerinin bulunduğu firmalar internet üzerinden Türkiye'ye tur paketi satışlarını başlattı.