OMÜ’de ilginç vize sorusu: Laiklik nedir, ne değildir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde hukuk dersi vizelerinde öğrencilere laiklikle ilgili sorulan soru dikkat çekti.

Soru, laikliği din karşısında devleti sınırlayan, demokrasi ve insan haklarının yanında laikliği önemsizleştiren, dinin siyaset ve hukuku belirleyebileceğini vurgulayan mesajlar içeriyor. Yanıtı (c) şıkkı olması beklenen soru şu şekilde:

Aşağıdakilerden hangisi demokratik laiklik esasına ilişkin olarak yanlıştır?

a. Laiklik bireyleri değil, devleti sınırlayan bir ilkedir: Laiklik gereği olarak devlet dine müdahale etmemeli, din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına almalıdır.

b. Laiklik bir amaç değer değil, bir araç-değerdir, dolayısıyla hukuk devleti, insan hakları ve demokrasinin güvenceli bir biçimde kurulduğu bir yerde ayrıca laikliğin özel olarak vurgulanmasına gerek yoktur.

c. Laiklik esasının gereği olarak devlet faaliyetlerinin mutlaka dinle çatışan tercihleri yansıtması gerekir.

d. Laiklik hukuk kurallarının dine dayandırılmaması ve devletin dinler karşısında tarafsız olması anlamına gelirken, demokrasi yönetiminin halkın rıza ve onayına bağlı olması anlamına gelir.

e. Demokratik laiklik, siyasi yönetimin ve hukuk kurallarının toplumsal değer yargılarının temelini oluşturan dinden hiçbir şekilde etkilenmemesi anlamına gelmez.

Dersi veren Prof. Dr. Mustafa Tiftik, Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan OMÜ Hukuk Fakültesi Dekanı. Kendisinin bu soruyu daha önceki sınav dönemlerinde de sorduğu biliniyor.

Geçtiğimiz yıllarda AKP Çarşamba İlçe Yönetimi’ni makamında ağırlayan Tiftik’in Samsunlu AKP’li yöneticiler tarafından gündeme getirilen Yeşilırmak Üniversitesi’nin rektörü olmak istediği iddia ediliyor.