Öldürülüşünün ikinci yılında Tahir Elçi için yürüdüler: Soruşturma eksik yürütülüyor

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, öldürülmesinin ikinci yılında Fransız Konsolosluğu önünden Galatasaray Meydanı'na alkışlar ve zılgıtlarla yürünerek anıldı. Elçi'nin ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen dosyada bir ilerleme olmamasına dikkat çekildi.

İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşe Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, HDP milletvekilleri, Cumartesi Anneleri ve meslektaşları katıldı.

Taksim Meydanı' nda toplanan grubun yürümesine izin vermeyen polis gelenleri Fransız Konsolosluğu'nun önüne yönlendirdi. Avukatlar ve vekiller Tahir Elçi'nin son sözlerinden biri olan "İnsanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz" yazılı pankartı açarak Tahir Elçi'nin fotoğrafını taşıdı. Yürüyüş esnasında alkışlar ve zılgıtlar çalınarak "Tahir Elçi ölümsüzdür", "Tahir Elçi onurumuzdur", "Hepimiz Tahiriz öldürmekle bitmeyiz", "Katil devlet hesap verecek", " Seni unutmayacağız" sloganları atıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, Elçi'nin ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bir gelişme olmadığını protesto ettiklerini belirterek Tahir Elçi'nin bütün yaşamını demokrasi, insan hakları mücadelesine adadığını söyledi.

Özmen, Elçi'nin kayıp yakınlarının avukatlığını yaparak onları bulmaya kendini adadığına da değinerek, "Üzerinden tam iki yıl geçti. Henüz failleri bulunamadı. Cinayetin gerçekleştiği andan bugüne devletin en üst kademesinden herkes kamuoyu aracılığıyla Elçi ailesine, Diyarbakır Barosu' na ve sevenlerine cinayetin aydınlatılacağına dair sözler verdi. Aradan koskoca iki yıl geçti bırakın faili şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan bir kimse dahi yok. Soruşturma etkili bir şekilde yürütülmüyor" diye konuştu.

Dosyada yüzün üzerinde talepleri olduğunu dile getiren Özmen şöyle devam etti: 

"Soruşturmanın eksik yürütüldüğünü defalarca dile getirdik. Mardin'de bir iş yerine ait kamera görüntülerini biz dosyaya sunduk. Adlı tıptan gelen raporda iş yerinin iç kısmına ait üç adet kameranın çalıştığı yalnız sokağa bakan yani Tahir Elçi'nin vurulduğu sokağa bakan kamera görüntü kaydı yapmamış. 30 Kasım 2015 tarihinde verdiğimiz bir kamera kaydının raporu 19 ay sonra geldi. Bu soruşturma dosyasına gereken önemin verilmediğini gösteren bir durumdur. Tahir Elçi'nin barış ve adalet talebi bir gün bu topraklara hakim olacak."