Okuldaki harem-selamlık uygulaması hakkında suç duyurusu

Bursa Osmangazi'de bir okul müdürü MEB Temel Yasası'ndaki "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır" hükmünü çiğneyerek sınıfları "kız imam hatip" ve "erkek imam hatip" olarak ayırdı. Eğitim-İş, yasa dışı uygulamayı savcılığa taşıyarak suç duyurusunda bulundu.

soL-Bursa

Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki İnönü Ortaokulu bünyesinde geçen yıl açılan Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu'nda sınıflar "kız" ve "erkek" olarak ayrıldı. Eğitim-İş Bursa Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanunu'nun 15'nci maddesine aykırı olan bu uygulama hakkında savcılığa şikayette bulundu. 

NE OLMUŞTU? 

İnönü Ortaokulu ve okulun içinde açılan Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Memet Çakmak, 2016-2017 eğitim öğretim yılı başında okuldaki sınıfları "kız imam hatip" ve "erkek imam hatip" şeklinde ayırmıştı. Eğitim-İş Bursa Şubesi, yasa dışı uygulamayı 21 Ekim 2016'da İl Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet etmiş, idari soruşturma açılmasını talep etmişti. Yaklaşık bir yıl sonra gelen yanıtta, herhangi bir soruşturma açılmadan konunun kapandığı ortaya çıktı. 

BU KEZ SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Bunun üzerine Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, bu kez savcılığa şikayette bulundu. 

Savcılığa yapılan şikayette, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanunu'na göre "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır" hükmünün bulunduğunu, söz konusu okulda ise bu temel hükmün çiğnendiğini vurguladı. 

Özkan Rona, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: 

"Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, soruşturmayı yürüten müfettişler, okul müdürü Memet Çakmak ve müdür yardımcısı Hüseyin Uysal hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Dilekçemiz ekinde, okuldaki sınıfların kız ve erkekler ayrı olacak şekilde düzenlendiğini gösteren sınıf listelerini de savcılığa sunarak müfettişler ve milli eğitim yetkilileri tarafından üzeri örtülmeye çalışılan suçun varlığını belgeledik. Kanuna aykırı bir şekilde keyfi uygulamalarla okullarımızı ve sınıflarımızı cinsiyetlere göre ayıran bu yönetsel anlayışa ve keyfiyete karşı mücadele etmeye, benzer örneklerle ilgili adli ve idari işlemleri yürütmeye devam edeceğiz."

Özkan Rona soL'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 

"Bursa'da da, Türkiye'nin her yerinde de imam hatip okullarında karma eğitimin fiilen ortadan kaldırıldığını biliyoruz. Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olan bu uygulamaya milli eğitim yöneticileri de göz yumuyorlar. Buradaki amacımız Türkiye'de kanunlara aykırı bir şekilde fiilen karma eğitimi ortadan kaldıran yöneticilerin kanun dışı uygulamalarına karşı mücadele etmek. Cinsiyetçi, bilim dışı, laiklik karşıtı uygulamalara engel olmak istiyoruz. BU yönde mücadelemizi sürdürüyoruz." 

"ÖĞRENCİYE 'BAŞINI ÖRT SONRA SORU SOR' DENMİŞTİ"

Şİkayete konu olan okul müdür yardımcısı Hüseyin Uysal'ın geçen yıl soru sormak isteyen kız öğrenciye "Sen önce başını ört sonra soru sor" dediği basına yansımıştı.