OHAL tezkeresi Meclis'te

Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 3 aylık OHAL kararı resmi gazetede yayımlanmasının ardından TBMM'de görüşülüyor.

Adalet Bakanı Bekiz Bozdağ, 3 aylık olağanüstü hâl ilan edilmesinin ardından TBMM Genel Kurul'unda konuşuyor. "Fethullahçı Terör Örgütü elebaşı Fethullah Gülen’in emir ve komutasına bağlı TSK içindeki paralel, alçak ve hain grubun darbe girişiminde bulunduğunu" söyleyen Adalet Bakanı Bozdağ, "Bunlar Allah’a takiye yapıyor. Bize takiye yapmaları zor değil. Allah’ı aldatanlar herkesi aldatırlar" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Gazi Meclis'i bir kez daha saygıyla selamlıyorum, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Asker elbiseleri içinde bir grup 15 Temmuz'da emir komuta zinciri dışına çıkarak uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla, zırhlı araçlarla, bombalarla, ağır silahlarla, seçilmiş cumhurbaşkanına, TBMM'ye, başbakan ve hükümete, kısaca devlete ve 79 milyon aziz milletimize karşı Fethullah Gülen'in emir ve komutası altında hain bir darbe teşebbüsünde bulunmuştur.

"Fethullahçı Terör Örgütü elebaşı Fethullah Gülen’in emir ve komutasına bağlı TSK içindeki paralel, alçak ve hain grubun darbe teşebbüsünün öncelikle Cumhurbaşkanımızın ölmeyi göze alarak İstanbul’a inmesi, TBMM’nin sabaha kadar demokrasi nöbetini Sayın Meclis Başkanımızın başkanlığında demokrasi nöbeti tutması, başbakanımızın dik durması, milletimizin milli iradeye sahip çıkması, medyamızın birlikte hareketle insan haklarına ve demokrasiye sahip çıkması, bütün bunlardan önemlisi, aziz milletimizin ölümü göze alarak meydana çıkması, tankların, uçakların üzerine yürümesi, kurşunlara göğsünü siper etmesi, 79 milyon aziz milletimizin birlikte demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkması ve onurlu direnişiyle bu darbe teşebbüsü başarısız kılınmıştır.

"Parlamento cumhuriyet tarihinde ilk defa havadan bombalandı, düşman yurdumuzu işgal ettiğinde top seslerini duyan parlamento ilk defa topun mermisini gördü. Bu düşmanın dahi yapmadığının TSK içinde bir çete tarafından yapılması son derece düşündürücü bir ihanet  saldırısıdır. Sivillerin üzerine hedef gözetilmeksizin ateş edilmesi, keskin nişancılarla vurulması, tanklarla ezerek halkımızın şehit edilmesi, bütün bunlar bu terör örgütünü gerçekleştirmeye çalıştığı darbe teşebbüsünün vahşi yüzünü gösteren somut örneklerden bazılarıdır. Hükümetimiz dün MGK’nın aldığı karar çerçevesinde, terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilmesi, bundan sonra da demokrasi ve hukuk devletimiz için tehdit olmaktan çıkarılması, bir daha darbe teşebbüsünün tekrarlanmaması, tekrarlanamaması, tedbirlerin hızlı ve kararlı bir biçimde hayata geçirilmesi maksadıyla  OHAL ilan edilmesi yönündeki görüşünü Bakanlar Kurulu’na iletmiştir.

"Bakanlar Kurulumuz bu görüş doğrultusunda Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesine karar vermiştir. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlanmış ve aynı gün TBMM’ye gönderilmiştir. Anayasamıza göre olağanüstü hal tabii afet hallerinde, salgın hastalıklarda, ekonomik bunalımlarda veya temel hak ve hürriyetleri ortaya kaldırmaya yönelik şiddet hareketlerinin ortaya çıkması veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması halinde, bunlardan biri ya da birkaçının olması ilan edilebilir.

"Devletimizi adeta kanser gibi sarmış bulunan FETÖ ile bu örgütün TSK, yargı, emniyet, üniversitelerimiz başta kamu içindeki tüm uzantılarının kamudan temizlenmesi ve bunların ülkemiz için, demokrasimiz ve hukuk devletimiz için bir daha tehdit olmaktan çıkarılması maksadıyla bu karar alınmıştır. Hükümetimizin OHAL ilan etmeksizin bu kararlı adımları atma imkanı olsaydı bu adımı atmazdık. Karşı karşıya olduğumuz kriz diğer krizler gibi değildir. Cumhurbaşkanımızın en yakınında duran insanlar o kadar incelemeye, titiz denetlemeye rağmen görülemebiliyor. Genelkurmay Başkanı’nın en yakınında yer alan bu kişilerin bütün titizliğe rağmen fark edilememesi çok görülmez ama bütün çıplaklığıyla karşı karşıya olduğumuz bir tehlike olduğunu görmekteyiz. Bunlar Allah’a takiye yapıyor. Bize takiye yapmaları zor değil. Allah’ı aldatanlar herkesi aldatırlar."

MHP: GÜLEN CEMAATİ İÇİN BİZ ÇETE DEDİKÇE SALDIRDILAR

Hükümetin yüce meclisimize sunduğu OHAL tezkere hakkında MHP adına söz aldım, sözlerim başlarken muhterem heyeti ve aziz Türk milletini selamlıyorum.

Darbelerin bir yenisine daha girişilmiş, Türkiye Cumhuriyeti en kritik günlerinden birini yaşamıştır. Genelkurmay Karargaı, Özel kanallar işgal edilmiş ve Meclisimiz 7 kez bombalanmıştır. Halkımız darbecilerin ateşiyle 246 vatandaşımız şehit düşmüştür. 15 Temmuz'daki teşebbüs demokrasiyi yok sayma teşebbüsüdür. Yaşanan bu vahim hadiseler neticesinde Bakanlar Kurulu 3 aylık OHAL kararı almış ve bu geceden itibaren uygulamaya alınmıştır.

Gülen cemaati için biz çete dedikçe bize saldırdılar. Biz Türkiye'ye dönsün dedikçe birileri ona sahip çıktı. Biz o gün kehanette bulunmadık. Genel Başkanımızın uyarılarına dikkat edilseydi Meclis bombalanmayacaktır.

HDP: KESİNLİKLE HAYIR DİYECEĞİZ

1987 yılında uygulamaya konulan OHAL tam 46 kez uzatıldı. 6 OHAL valisiyle tanıştı bu ülke. Vatandaş ve devlet arasında nasıl bir işkencenin yaşandığını kitaplar bize yazıyor. Biz bunların canlı tanıkları, mağdurları olarak bunları bilen insanlar olarak konuşuyoruz. Yüzbinlerce göç oldu! Türkiye'de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarının verilerine göre 4 bin yerlerşim yeri boşaltıldı, 3 milyon kişi yerinden yurdundan sürüldü. Şu anda uygulanmak istenen OHAL ne getirecek? Bunu tüm yurttaşların bilmeye hakkı var.

OHAL kanunu darbecilerin getirdiği bir kanun! Darbecilerin getirdiği bir kanuna sarılıyoruz bu büyük bir ironi! Şu anda TSK'nın yüksek komitesinin katılmadığı, muhalefetin ve medyanın karşı durduğu darbe girişimi bastırıldı. TSK ve emniyet mensupları gözaltında. Ülkenin bütünde tam ve mutlak bir kontrol sağlandı.

Bu kanunda her türlü hakkı askıya alma hakkı var. Kimlik taşıma zorunluluğu var. Basit gibi görünüyor ama normal hayatta önemli meselelerdir. Gazetelerin toplatılması gibi çok güçlü yetkiler var. Gözaltı süresi, en önemli meselelerden birisidir.

Biz 1 Kasım'ın bir darbe olduğunu söyledik. Bu kürsüden bu defalarca tartışıldı. Demokrasi nöbetiyle OHAL kutlamaları ne anlama geliyor? Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor. Biz halk adına buradayız. Kanunlara önerilere karşı da büyük tartışma için buradayız. 4 liderin bir araya gelmesi için çağrılarımız oldu. Başbakan lidelerler zirvesi çağrımız dikkate alınmadı, çağrımız hala devam ediyor.

Normal vatandaşlar OHAL'den zarar görmeyecek diyor Yalçın Akdoğan. Televziyonlarda iktidarları eleştiren vatandaşlar normal mi değil mi? Böyle bir talihsiz açıklama olamaz! Baştan beri Sayın Öcalan'ın belirttiği darbe mekaniğinin devrede olduğu öngörü bugün ortaya çıkmıştır. Bu darbe mekaniğini durdurmanın yegane yolu daha fazla demokrasidir. OHAL süresince AİHS askıya alınacağı söylendi. 15. madde, yaşam hakkı, işkence... Biz dehşetle işkence iddialarını izliyoruz. Her şart ve koşul altında işkenceye göz yumulamaz. Muhaliflere karşı darbecilere karşı bile olsa işkenceye karşı çok dikkatli olmamız lazım. Şu anda darbeyi bastırma hamlesi hak ve özgürlüklere dokunmamalı. Bu muhalefetin tam anlamıyla zapturap altına alınmaması gerekiyor.

Bugünlerde yakalanan tutuklanan darbecilerin önemli bir kısmının Kürt illerinde savaş suçlarına imza attığını görüyoruz. GÖrev yerleri belli. Biz şimdiden takibimizi bırakmayacağız. Şırnak'ta, Nusaybin'de yüzlerce insanı yakan, Roboski'de 34 köylüyü bombalatan darbeciler sadece darbe yapmaktan yargılanamaz. Bu suçlar yargı önüne gitmelidir. Bu suçlar diğer süreçlerde mahkeme dosyalarına girmedi ve suçların üzeri örtülmek istendi.

15 Temmuz'dan bu yana 10 binlerce insan görevden uzaklaştırıldı. Gerçekten de darbecilerle bağı olmayanların da gözaltına alındığını biliyoruz. Van 100. Yüzyıl Üniversitesi'nde barış bildirisine imza atan öğretim üyeleri de görevden uzaklaştırılıyor. Darbeden çıkışın yol haritası demokasiden geçer. Kürtlerle barış olmadan gerçek bir demokrasiden söz edilemez. Bizi bugüne getiren olgular da  şiddetle basıtırlmasıdır. Çözüm süreci ve dolmabahçe mutabakatı en kısa sürede tekrar hayata geçirilmelidir. Biz tek insanın yönetimini mi benimseyeceğiz yoksa darbeyi mi?Yok öyle bir şey, biz demokrasiyi benimsiyoruz.

OHAL kararına kesinlike hayır diyeceğiz. OHAL demek yaşam alanların daraltılması demektir.