‘Nükleer atığa beraat’ kararına tepki büyüyor

İzmir Gaziemir'de, kentin göbeğindeki kurşun fabrikasında nükleer atık bulunmasıyla ilgili açılan davada, mahkemenin 2004’ten önceki yasalarda çevreyi kirletme suçu olmadığı gerekçesiyle beraat kararı vermesine tepkiler büyüyor. Bölgede ölçülen radyoaktif limit, Fukuşima felaketinden sonra Japon hükümetinin çocuklar için koyduğu maksimum doz limitinin üzerinde tespit edilmişti.

soL-İzmir

İzmir Gaziemir'de, yaşam alanlarının tam ortasında bulunan bir kurşun fabrikasında tespit edilip 2014’ün Şubat ayında temizlenmeye başlanan nükleer atıkla ilgili görülen davada suçluların cezası kalması tepkilere yol açtı. İki gün önce yapılan duruşmada İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili sanıkların tamamının beraatına karar vermişti. Kararın gerekçesinde "Çevre Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü kurşun fabrikasına 15 Ocak 2004 tarihinde (atık) ara depolama lisansı verdiği, bu tarih itibariyle suçun son bulduğu, 2004 yılından önce de ceza yasasında çevreyi kirletme suçu olmadığı" belirtildi.

Olayın müdahillerinden Av. Arif Ali Cangı, kararı şaşırtıcı bulduklarını belirterek, “Kirletenler belli ama cezasız kaldılar” dedi.

RADYOAKTİF ATIK 2007’DE TESPİT EDİLDİ

Türk Ceza Yasası’nda çevre kirletmeyle ilgili hüküm ve cezaların 2004’te getirilmesine rağmen 2007 yılına ait atıklara rastlanmasının suç olduğunu belirten Cangı, “Mahkeme kararına göre, '2004'ten önce yapılan kirletme eylemi de suç olmaz' diyor. Çevreye zarar verecek şekilde kirletme suçu 2004’te düzenlendi, 2005’te yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 2005'ten önceki eylemler kirletme eylemi olsa da kirletme sayılmıyor. Ancak mahkemenin göz ardı ettiği bir durum var: Çevre Bakanlığı bu lisansı kurşun fabrikasının atıkları için verdi. Oysa 2007 yılında radyoaktif atık tespit edildi. Bu Türkiye'nin imzaladığı uluslararası yasalara göre radyoaktif atıklara lisans verilmesi mümkün değil. İhracı, ithali ve depolanması yasak” dedi

SORUMLULAR CEZASIZ KALDI

Av. Cangı, 2007 yılına ait zararlı nükleer kirleticilerin ortaya çıkması nedeniyle sorumluların ceza alması gerektiğinin altını çizdi. Cangı, “Bakanlık, yasak olan bir eyleme lisans veremez. Çevre Bakanlığı da kurşun atıklar için geçici lisans vermiş zaten. Alan, ana depolama alanı değil, geçici depolama alanı. Atıkların İzaydaş'a götürülmesi gerekiyor. 2006-2007 zaman diliminde fabrikada nükleer atık ortaya çıkmış. Aslında atıkların 2005 yılındaki çevresel atıklara yönelik yasanın yürürlüğe girmesinden sonra atıldığı anlaşılıyor. Bu atığı atanlar fabrikanın sahipleridir. Mahkemenin aldığı bu kararla, nükleer santral olmadan nereden geldiği, nasıl getirildiği açıklanamayan atıkların sorumluları cezasız bırakıldı. Karar kesinleşirse yasadışı atık ticareti ve depolamasının önüne geçilemez" dedi.