Mutlulukta 56.yız

2015'e girerken yapılan uluslararası bir anket, 65 ülke arasında "mutluyuz" yanıtını veren 56. ülkenin Türkiye olduğu sonucunu verdi.

Uluslararası alanda piyasa araştırması ve anketler düzenleyen WIN/Gallup şirketi 38’nci “Yıl Sonu Anketi”ni yayınladı.

65 ülkede 64 bin kişi ile yapılan ankete göre 2014’te dünya genelinde mutlu olduğunu söyleyenlerin oranı  yüzde 70.

Türkiye, en mutlu ülkeler sıralamasında 65 ülke arasında 56'ıncı oldu. 

Ankete katılanların yüzde 93’ünün “mutluyuz” dediği Fiji, en mutlu ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Fiji’yi sırasıyla Kolombiya, Nijerya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Hindistan, Panama, Arjantin, Finlandiya ve Endonezya izledi.

En mutsuz kişilerin yaşadığı ülke ise Irak oldu. Ankete katılan Iraklıların yalnızca yüzde 31'i mutlu olduğunu belirtti. Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan en mutlu ülkeler sıralamasında son dört sırayı Irak’la paylaştı.

AVRUPA MUTSUZ

2014’ün en mutlu iki kıtası Afrika ve Asya, 2015’ten umutlu olduğunu söyledi. Gelecek yılın iyi bir yıl olacağına inanan ülkelerin başında Nijerya yer alırken, en karamsar ülke Lübnan oldu.

Batı Avrupa ise en mutsuz bölgeler arasında yer aldı. Batı Avrupa ülkelerinde yaşayanların sadece yüzde 12'si 2015 yılında ekonominin daha iyi olacağına inandığını belirtti.

Dünya genelinde ise ankete katılanların yüzde 42'si 2015'in refah getireceğine inandığı söyledi.

'ÜLKEM İÇİN SAVAŞIRIM' YANITI EN AZ ABD'DE

Anket katılımcılarına ayrıca “Ülkeniz için savaşır mısınız?” sorusu soruldu.

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılının anıldığı 2014’te bu soruya ‘Evet’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 60 oldu. Yüzde 27’si ise ‘Hayır’ dedi.

“Ülkem için savaşırım” diyenlerin oranı Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 77’ye ulaşırken, Asya yüzde 71’le ikinci oldu.

ABD’li katılımcıların ise yüzde 44’ü ülkeleri için savaşmaya istekli olduğunu ifade etti