Mimarlar: Atatürk Orman Çiftliği 'Beştepe', Türkiye Cumhuriyeti de 'şirket' değildir!

Mimarlar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin “Beştepe” ismini, tıpkı bir ticari firmanın marka başvurusu gibi tescil ettirmesini eleştirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, "Atatürk Orman Çiftliği adı kamusal, Beştepe markası ticaridir. Cumhurbaşkanlığının bir ticari firma gibi marka tescili yaptırması üzücüdür" dedi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, "Beştepe" isminin marka tescili için Türkiye Patent Enstitüsüne (TPE) müracaat etmişti. Türk Patent Enstitüsü’nün Beştepe ismini koruma altına aldığı basına yansıdı. Beştepe için yapılan tescile tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği Beştepe, Türkiye Cumhuriyeti de şirket değil” şeklinde konuştu.

"AOÇ KAMUSAL, BEŞTEPE TİCARİ"

Candan, “Beştepe tescilini ideolojik buluyoruz, Atatürk Orman Çiftliği ile anılmak istemeyen Kaçak Saray kendisine yeni bir meşruiyet yaratma sürecinde marka tesciline sığınmış. Atatürk Orman Çiftliği kamuoyu vicdanında tescillidir, Atatürk Orman Çiftliği ulusal bellek açısından, Türkiye Cumhuriyeti nezdinde zaten tescillidir.Beştepe ticari markası ile, yoktan var edilen halkçılığın ve devletçiliğin kalkınmanın rol modeli olan Atatürk Orman Çiftliği ismi ni silemezsiniz. AOÇ ismi kamusal, Beştepe markası ticari” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞININ BİR TİCARİ FİRMA GİBİ MARKA TESCİLİ YAPTIRMASI ÜZÜCÜ"

Beştepe markasının mal ve hizmetler sınıfı, radyo televizyon, eğitim, inşaat, hukuk işlemleri gibi ticari firmaların ürünlerinin marka tescilini yaptırdığı maddelerden başvurulduğunu söyleyen Candan şöyle devam etti: 

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın bir ticari firma gibi marka tescili yaptırması üzücüdür. Cumhurbaşkanlığı bir ticari teşebbüsümüdür ki mal ve hizmet için tescil alsın? Cumhurbaşkanlığı bir şirket midir? Ne tür hizmetler üreterek satacaktır? Mal ve Hizmet için başvurdukları sınıflara baktığımızda yelpaze oldukça geniş. Beştepe ismi için başka firmalarında tescil başvurusu yaptığını görebiliyoruz ama bunların her biri ya limited şirketi ya anonim şirketi. 35,38,41,45 Maddelerinden başvuru yapılmış Radyo TV internet ve yayın hizmetleri de bu maddeler arasında buradan hareketle bir dolu soru sorabiliriz.Beştepe Radyo Televizyonu’mu kurulacaktır? Beştepe suları mı çıkartılacaktır? Beştepe Koleji mi açılacaktır?  Beştepe inşaat firması mı kurulacaktır? Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Beştepe Markası ile ne satmayı planlamaktadır? Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin görevleri arasında marka tescili yok, bugüne kadar da böyle bir örnek de  yok. Yeni Türkiye’ye yeni adet. Türkiye Cumhuriyeti bu ticari marka ile şirket olarak mı görülmektedir? Marka tescilinin arkasında bir meşruiyet sıkıntısı olduğunu düşünüyoruz. Meşruiyet marka tescili ile değil Anayasa ile olur.Anayasa da yazılan hukuka uyulsaydı, gücünüz yetiyorsa gelin yıkın denilmeseydi, bir meşruiyet arayışı da olmayacaktı.Atatürk Orman Çiftliği’nde vasiyet ihlal edilerek, hukuk ihlal edilerek, vergilerimiz israf edilerek, yapılan Kaçak Saray  ve ilgili tüm işlemleri bizim gündemimizdir. Atatürk Orman Çiftliği zaten tescillidir.”