Manisa'da köylüler mermer ocağına karşı nöbette

Manisa Gölmarmara ilçesinin Hacıveliler köyüne yapılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler nöbet tutmaya başladı.

soL - Manisa

Salihli Çevre ve Toplumsal Dayanışma Derneği, Turgutlu Çevre ve Kültür Platformu (TURÇEP), Salihli Birleşik Haziran Hareketi, Salihli Eğitim-Sen, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi ortak bir açıklama yaparak direnişte olan köylülere desteklerini iletti.

14 Mart cumatesi saat 13:00'de Hacıveliler ile dayanışma eylemi gerçekleştirilecekken yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Gölmarmara Hacıveliler Köyü Mermer Ocağı İstemiyor!
Manisa’ya bağlı Gölmarmara – Hacıveliler köyünün yaklaşık 500 metre üstünde bir mermer ocağı işletilmek isteniyor. Köylülerin haberi olmadan çeşitli ruhsatlar alınmış. Köyün içme suyu kuyusu, maden sahasının hemen dibinde bulunmakta. Gölmarmara Gölü’nün kıyısı, hayvancılıkla geçinen köyün hayvan otlatma sahası ve büyük zeytinlik plantasyonları, maden ocağının çok yakınında. Sart antik kentinden 1000-1500 yıl daha eski olan Maionia Antik Kenti nedeniyle bölge sit alanı. Bugün itibariyle, hukuki süreç başlatıldı ve köylülerin itirazı mahkemeye taşındı. Bütün bu risklere rağmen, maden şirketi 12 Mart 2015 Perşembe günü itibariyle maden sahasına girmeye çalışacak. Köylüler madeni istemiyorlar “ Bizim rızamız olmadan, zorla girecekler! İzin vermiyoruz” diyerek; yaşam alanlarını korumak için nöbete başladılar.
Bütün çevre örgütlerini ve basın mensuplarını, demokratik kitle örgütlerini, nöbetlerine destek olmaya çağırıyorlar.
Bizler de, Hacıveliler Köylüleri’nin haklı direnişlerinin destekçisi ve sürecin takipçisi olacağız.