Köprü ve otoyol zamları yargıya taşındı

Tüketici Sorunları Derneği, 3 Ocak'ta yürürlüğe giren ve indirimlerin kalkması ile birlikte toplamda yüzde 38 olan köprü ve otoyol zamlarının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Köprü ve otoyolda, indirimlerin kalkmasıyla birlikte fiyatlara toplamda yüzde 38 oranında yansıyan zamlar yargıya taşındı.

Zamları mahkemeye taşıyan Tüketici Sorunları Derneği'nin (TÜSODER) Genel Başkanı AydınAğaoğlu, "Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ilan ettiği enflasyon oranının 5 katı oranında köprü ve otoyol geçişlerine zam yapmıştır. Bu zamma duyarsız kalamazdık. Nitekim onbinlerce tüketici bize başvurarak bizim yargı yoluna giderek , bunu iptal ettirmemizi talep ettiler" dedi.
 
'YÖNETMELİĞİNE DE AYKIRI'
Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Komisyonunun zamları incelediğini söyleyen Ağaoğlu, "Karayollarının kendi yönetmeliğinde köprü ve otoyollarda yapılacak ücret artışının Üretici Fiyatı Endeksi'nden  fazla olmamasını ön görmekte. Kasım ayı ÜFE oranı da 5 nokta küsur. Yani yüzde 5,5'u geçen bir zaman kendi yönetmeliğine de aykırıdır. Zam yüzde 38-40 civarında. Yüzde 20 indirimi aldılar. Yüzde 18 civarında da bir zam geldi. Toplamda zam yüzde 38 oldu. Davamız yürütmeyi durdurma taleplidir. Çünkü biz bu davada karşı tarafın savunması veya yargının dosyayı inceleyeceği zamana kadar geçen sürede yüzbinlerce-milyonlarca araç sahibinin fazla ödeyeceği bedellerin bir an evvel durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Aksi halde bu fazla ödenen bedeller için araç sahipleri Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmak zorunda kalırlarsa, Tüketici Hakem Heyetleri milyonlarca başvurunun altında kalır" ifadelerini kullandı.